novice

Na Evropski dan brez smrtnih žrtev prometnih nesreč poostren nadzor

18.9.2024 | 08:40 | STA

V okviru evropskega tedna mobilnosti bo policija danes na evropski dan brez smrtnih žrtev prometnih nesreč med 10. in 17. uro kontrolirala voznike in jih opozarjala na prekoračitev hitrosti in prekratko varnostno razdaljo. Letos so zaradi prehitre vožnje obravnavali 2588 prometnih nesreč, kar predstavlja 19 odstotkov vseh prometnih nesreč.

Simbolna slika (Foto: arhiv; S. Bizjak)

Simbolna slika (Foto: arhiv; S. Bizjak)

Policisti bodo na celotnem avtocestnem omrežju z več nadvozov avtocest kontrolirali voznike in preverjali, ali vozijo v skladu z omejitvami hitrosti in na primerni varnostni razdalji. Nesrečam namreč največkrat botruje neprilagojena, objestna in tvegana vožnja, opozarjajo na Generalni policijski upravi.

Poleg nevarne vožnje opozarjajo tudi na prekratko varnostno razdaljo, ki je prav tako velikokrat vzrok prometnih nesreč, botruje pa tudi množičnim naletom vozil, ki ni redkost v jesenskih in zimskih dneh, ko je vidljivost na cesti slabša zaradi pogoste megle, deževja in krajših dni.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je policija v letošnjem letu zaradi neprilagojene hitrosti obravnavala 2588 prometnih nesreč, kar predstavlja 19 odstotkov vseh obravnavanih prometnih nesreč. Po njihovih navedbah je v teh nesrečah 20 ljudi umrlo, 273 jih je bilo huje poškodovanih, kar 1352 pa lažje poškodovanih.

Na evropski dan brez smrtnih žrtev prometnih nesreč si vse države članice evropskega združenja prometnih policij Roadpol prizadevajo za to, da nihče ne umre na cesti. Ob tem tako kot v preteklih letih udeležence prometa opozarjajo, da lahko vsak izmed njih že z majhnimi spremembami vedenja v prometu pripomore k izboljšanju prometne varnosti in morda reši tudi kakšno življenje.

Želijo si, da bi voznike to zavedanje spremljalo skozi vse leto in bi nekoč dosegli t. i. vizijo nič, ko na naših cestah nihče ne bi umrl.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava