Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
ponedeljek, 23. december 2024
18:00 3. Tradicionalni božično-novoletni koncert pevskih zborov: Prijatli pojemo in igramo, KD Mokronog
19:00 Advent 2024 - MePZ Krka - praznični koncert, Glavni trg Novo mesto
sreda, 25. december 2024
17:00 Božični dan - program za otroke, prihod Božička, nastop skupine Help, grad Žužemberk
18:00 31. Božični koncert domačih glasbenih skupin, župnijska cerkev Trebnje
20:30 Advent 2024 - Nuša Derenda, Glavni trg Novo mesto
VečBela krajina
ponedeljek, 23. december 2024
08:00 Igrišča ne damo - filmska predstava, KD Metlika
18:00 Božični koncert, Grad Metlika
18:00 Dan samostojnost in enotnosti 2024 - osrednja občinska proslava, grajska klet Črnomelj
torek, 24. december 2024
08:00 Igrišča ne damo - filmska predstava, KD Metlika
09:30 Prireditev OŠ Semič ob Dnevu samostojnosti in enotnosti, KC Semič
VečPosavje
torek, 24. december 2024
20:30 Glasbeno-literarni utrip pred polnočnico: Božičnica, župnijska cerkev Kapele
sreda, 25. december 2024
18:00 MoPZ Slavček: Božični koncert, farna cerkev Velika Dolina
četrtek, 26. december 2024
09:00 Tradicionalni pohod na Polom, Parkirišče pri Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki
11:00 29. Žegnanje konj, kapelski plac Kapele
17:00 Pohod z lučkami in ogled jaslic, zbor na kapelskem plac Kapele
Več12.4.2023 | 09:40 | STA; M. K.
Ljubljana/Brežice/Jagnjenica - Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše restavracije letos podelil desetim restavracijam. Šef leta 2023 je postal Janez Bratovž iz ljubljanske JB restavracije, šef prihodnosti pa Rok Martinčič iz Gostilne Jež v Jagnjenici v radeški občini, so danes sporočili iz vodnika.
Vodnik, ki je razglasitev pripravil včeraj v Ljubljani, je štiri kape podelil Hiši Franko iz Starega sela pri Kobaridu, Gostilni pri Lojzetu (dvorec Zemono, Vipava), Hiši Denk (Zgornja Kungota), Ošteriji Debeluh (Brežice) - tako kot denimo že lani in predlani, Restavraciji Strelec (Ljubljana), Restavraciji Mak (Maribor) in Restavraciji Pavus (grad Tabor, Laško). Štiri kape so prejeli tudi Grič (Šentjošt nad Horjulom), JB restavracija in Restavracija Milka (Kranjska Gora).
Poleg nazivov šef leta in šef prihodnosti so razglasili tudi dva šefa tradicije. To sta postala Ivica Evačić iz restavracije izolskega Hotela Marina in Matej Tomažič iz Majerije v vasi Slap v Vipavski dolini. Kot so pojasnili pri vodniku, so dva šefa tradicije letos razglasili zato, "ker sta oba tako prevzela s svojo zavzetostjo do ohranjanje bogate kulinarične dediščine regije, tesne povezave z lokalnim kmetijstvom, surovinami in živili ter tudi tesne povezanosti z lokalno skupnostjo oziroma socialnim okoljem".
Naziv mladi talent je prejel Kristian Zule (Stara gostilna, Piran), najboljši slaščičar je postal Naser Gashi iz Ljubljane, naziv najboljši pop je prejel ljubljanski eVino bar, za najboljšega sommelierja oziroma natakarja pa so razglasili Miralema Junuzovića iz postojnskega Bistroja Štorja.
"Ponosni smo na vse naše že uveljavljene gostince, natakarje in sommelierje, ki iz leta v leto ohranjajo svojo kakovost in vrhunskost svojih restavracij, navdušujejo pa nas tudi nova imena, ki si pot v slovensko in mednarodno gastronomijo šele utirajo," so zapisali pri Gault&Millau Slovenija.
Kot so dodali, so prepričani, da je pomemben del njihovega poslanstva tudi v tem, da te "prihajajoče zvezde" prepoznajo, jih izpostavijo in spodbudijo njihovo uveljavljenost, saj imajo tako domači kot mednarodni javnosti ponuditi ogromno dobrega in lepega.
Slika 1: Včerajšnja razglasitev v Ljubljani (Foto: STA)
Povezane objave
Ocene komentarjev