Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 15. maj 2024
10:00 Znanost ali fantazija? Teden znanstvene fantastike in fantazije (družinska izkušnja), Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
14:00 Delavnica izdelave kreme s hidrolatom pomaranče, Šolski center Novo mesto
17:00 Predavanje Notranje ravnovesje, CIK Trebnje
17:00 Predavanje Podarite si boljše življenje, RIC Novo mesto
18:00 Nastop učencev Glasbene šole, GŠ Marjana Kozine Novo mesto
VečBela krajina
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 12:00 Dan za preventivo (zdravstvene meritve), GD Metlika
10:00 - 12:00 Svetovalna točka ZIK Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika
17:00 Zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli, OŠ Mirana Jarca Črnomelj
četrtek, 16. maj 2024
10:00 Kviz mladih članov Rdečega križa, KD Gradac
10:30 Odprtje knjižne police, Dom paraplegikov Semič
VečPosavje
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 18:00 Ob mednarodnem dnevu družin: prost vstop za družine in delavnica, Posavski muzej Brežice
11:00 Okrogla miza ob zaključku gostujoče razstave Trienale rokodelstva, Posavski muzej Brežice
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Grad Rajhenburg Brestanica
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Mestni muzej Krško
17:00 Odprtje razstave izbranih del 5. likovnega natečaja "Brezmejna ustvarjalnost mladih 2024", Dvorana v parku Krško
Več15.3.2024 | 14:20 | Tekst in foto: M. Ž.
Med študenti je bila tokrat le ena naloga, in sicer Višje strokovne šole Grma Novo mesto, pod drobnogled so vzeli Jedi na žlico treh generacij
Strokovno komisijo so sestavljali doc. dr. Mateja Habinc, doc. dr. Stojan Kostanjevec, in mag. Marlena Skvarča.
Novo mesto - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je v sodelovanju z Grmom Novo mesto – centrom biotehnike in turizma danes pripravila že 26. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije. Tokrat na temo Jedi na žlico.
»Izhodišče za raziskovalno delo mladih so jedi na žlico povzete po knjig dr. Janeza Bogataja Gastronomija Slovenije: Gastronomija Osrednje Slovenije in Ljubljane, Gastronomija Alpske Slovenije, Gastronomija Panonske Slovenije in Gastronomija Sredozemske Slovenije. V njej učenci, dijaki in študentje za izbrana lokalna okolja, v katerih živijo oziroma jih dobro poznajo, izberejo jedi na žlico, ki jih posamezna knjiga predstavlja, nato pa skušajo te iste jedi poiskati v lokalnih okoljih. Izhodiščno vprašanje je, ali v knjigah predstavljene jedi ljudje v izbranih okoljih dejansko poznajo oziroma so jih poznali v preteklosti ali pa so morda poznali kakšne druge, podobne ali pa povsem drugačne tradicionalne jedi na žlico,« so v ZOTKS orisali izbor letošnje teme.
Letos so se dijakom in dijakinjam ter študentkam in študentom prvič pridružili tudi osnovnošolci, s povabilom osnovnim šolam so, pravijo organizatorji, dodali še dodatno vrednost izbirnima predmetoma Sodobna priprava hrane ali Načini prehranjevanja.
Danes se je tako v Hiše kulinarike na Glavnem trgu v Novem mestu že leta zvesti strokovni komisiji, ki so jo sestavljali predavatelj na ljubljanski Pedagoški fakulteti doc. dr. Stojan Kostanjevec kot predsednik, specialistka za etnologijo doc. dr. Mateja Habinc in priznana ocenjevalka hrane mag. Marlena Skvarča, predstavilo osem ekip: dve osnovnošolski (OŠ Dramlje z nalogo Drameljske jedi na žlico in OŠ Videm na Ptuju z nalogo Krompirjev »zos« naših babic) in pet srednješolskih (ŠC Nova Gorica – Biotehniška šola z nalogo Jedi na žlico Vipavske doline, Kmetijska šola in biotehniška gimnazija Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma z nalogama Notranjska na žljici in Pozabljene jedi na žlico, Biotehniški center Naklo z nalogo Poznavanje jedi na žlico med različnimi generacijami ter Živilska in naravovarstvena šola Biotehniškega centra Ljubljana z nalogo Jed na žlico – močnik), študentske barve pa je zastopala Višja strokovna šola Grma Novo mesto z nalogo jedi na žlico treh generacij.
V kategoriji osnovnošolcev so komisijo z nalogo, predstavitvijo, pripravljenimi jedmi in mizo najbolj prepričale učneci OŠ Dramlje in med srednješolci dijaki Biotehniškega centra Naklo, v študentski kategoriji pa je bila torej le ena naloga.
Namen tekmovanja je popularizacija etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega kulturnega prostora, odkrivanje za etnologijo in kulinariko nadarjene učenke in učence, dijake in dijakinje ter študente in študentke ter spodbujanje mladih k poglabljanju znanja in raziskovalne dejavnosti na tem področju.
Galerija (38)
Slika 1: Med osnovnošoci so komisijo najbolj prepričali učenci OŠ Dramlje z nalogo Drameljske jedi na žlico.
Slika 2: V kategeriji srednješolcev so slavili dijaki Biotehniškega centra Naklo.
Slika 3: Med študenti je bila tokrat le ena naloga, in sicer Višje strokovne šole Grma Novo mesto, pod drobnogled so vzeli Jedi na žlico treh generacij
Slika 4: Strokovno komisijo so sestavljali doc. dr. Mateja Habinc, doc. dr. Stojan Kostanjevec, in mag. Marlena Skvarča.
1/38: Novomeška Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija - Notranjska na žlici
2/38: jedi05
3/38: jedi06
4/38: jedi07
5/38: jedi08
6/38: OŠ Videm pri Ptuju - Krompirjev "zos" naših babic
7/38: jedi10
8/38: jedi11
9/38: jedi12
10/38: OŠ Dramlje - Drameljske jedi na žlico
11/38: jedi15
12/38: jedi16
13/38: jedi17
14/38: Biotehniška šola ŠC Nova Gorica - Jedi na žlico Vipavske doline
15/38: jedi19
16/38: jedi20
17/38: jedi21b
18/38: Srednja šola Biotehniškega centra Naklo - Poznavanje jedi na žlico med različnimi generacij
19/38: jedi22
20/38: jedi23
21/38: Višja strokovna šola Grm Novo mesto - Jedi na žlico treh generacij
22/38: jedi26
23/38: jedi27
24/38: jedi28
25/38: jedi29
26/38: Živilska in naravovarstvena šola BIC Ljubljana - Jedi na žlico - Močnik
27/38: jedi31
28/38: jedi32
29/38: jedi33
30/38: jedi35
31/38: Strokovna komisija
32/38: jedi37
33/38: jedi38
34/38: Novomeška Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija - Pozabljene jedi na žlico
35/38: jedi41
36/38: jedi42
37/38: jedi43
38/38: jedi45
Povezane objave
Ocene komentarjev