Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 30. april 2024
20:00 Kresovanje v Regrči vasi, Sv. Rok Regrča vas
sreda, 1. maj 2024
06:00 Pohod na Javorovico, zbor pri GD Gorenje Vrhpolje pri Šentjerneju
06:00 Tradicionalna prvomajska budnica z Mestno godbo Novo mesto in mažoretami, Glavni trg Novo mesto
08:30 Prvomajski pohod, Železniška postaja Straža
09:15 Prvomajska budnica v Regrči vasi, pri Šterku Regrča vas
VečBela krajina
torek, 30. april 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
20:00 Kresovanje Smuk
sreda, 1. maj 2024
07:30 Pohod na Krašnji Vrh, zbor na Pungartu Metlika
10:00 Praznovanje 1. maja Krašnji Vrh
petek, 3. maj 2024
10:00 Počitniške aktivnosti, MC Metlika
VečPosavje
torek, 30. april 2024
19:30 Tradicionalno kresovanje Trška gora
sreda, 1. maj 2024
11:00 Prvomajsko srečanje Lisca
četrtek, 2. maj 2024
10:00 33. Gorski tek na Lisco, start na igrišču Orehovo
sobota, 4. maj 2024
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
Več24.2.2023 | 12:45 | M. K.
Sela pri Ratežu - Ekologi brez meja so včeraj predstavili prvi dve restavraciji na poti do obratovanja brez odpadkov, to sta Blatnikov hram z Dvoru pri Žužemberku in Gostilna Mrak s Sel pri Ratežu. Obenem so organizirali okroglo mizo o odpadkih v turizmu, na kateri so sodelovali tudi predstavniki Slovenske turistične organizacije in prvega prejemnika poslovnega zero waste certifikata na svetu, Ribno Alpine Resort.
Ekologi brez meja od leta 2016 tlakujejo pot turizmu brez odpadkov. Pionirskemu Ribno Alpine Resortu, ki je razpolovil količino odpadkov, in številnim prireditvam, ki med drugimi presegajo 90 % ločeno zbranih odpadkov, sta se na zemljevidu dobrih praks pridružili tudi restavraciji Blatnikov hram in Gostilna Mrak. Lastnik slednje, Jože Mrak, je izpostavil nekaj majhnih korakov, ki so privedli do velikih sprememb. Leseno pohištvo v energetsko sanirani stavbi je izdelano iz nekdanjega mostu na Otočcu, pomembnost sodelovanja z vsemi deležniki pa se kaže tudi v spremembi navad dobaviteljev. Ti v Gostilno Mrak odslej dostavljajo olje za pripravo jedi neposredno iz cisterne v cisterno, za vračilo steklenic so dogovorjeni z dobaviteljem žganja, preostanek steklenih kozarcev in steklenic pa ponujajo v brezplačno uporabo vaščanom, ki z veseljem posegajo po njih. Pomen ozaveščanja gostov je izpostavila tudi Adrijana Rezelj iz Blatnikovega hrama, kjer poleg gostinske ponudbe nudijo tudi prenočitvene kapacitete. V restavraciji so se med drugim odločili za umik instant napitkov za enkratno uporabo ter plastenk, npr. vode z okusom in gostom namesto tega ponujajo alternativo.
Pogovoru se je pridružil tudi lastnik in direktor Ribno Alpine Resort, Matija Blažič, prvi prejemnik poslovnega zero waste certifikata na svetu, kjer zero waste ukrepe nadgrajujejo že pet let. “Marketinško je zero waste izjemno močan. Ne gre za strošek, ampak prihranek. Ne gre za odkrivanje tople vode, ampak sodobno obujanje konceptov, kot so jih poznali naši starši,” je izpostavil Blažič.
Ana Golja, vodja zero waste turizma v Sloveniji pod okriljem Ekologov brez meja, je predstavila razliko med enotnim evropskim poslovnim zero waste certifikatom in slovenskim nazivom zero waste, ki se od certifikata razlikuje v podrobnosti kriterijev in osredotočenosti na ravnanje z odpadki ter reviziji s strani neodvisnih presojevalcev.
Prav slednje pa je, kot sporočajo organizatorji včerajšnje okrogle mize, ključno za vključitev zero waste prizadevanj v Zeleno shemo slovenskega turizma Slovenia Green, je poudarila Maša Klemenčič iz Slovenske turistične organizacije. Shemo v letošnjem letu čaka prenova, v krovni turistični organizaciji stremijo k pridobivanju podatkov o vplivu turizma na okolje. “Želimo si več poguma s strani STO in od ponudnikov. Gostje to iščejo,” je sklenila Klemenčič.
Galerija (13)
Slika 1: Okrogla miza v Gostilni Mrak (Fotografije: Katja Sreš in Alja Miklavčič)
Slika 2: Prva dva gostinska ponudnika na poti do zero waste - Gostilna Mrak in Blatnikov hram
Slika 3: Prva dva gostinska ponudnika na poti do zero waste - Gostilna Mrak in Blatnikov hram
1/13: _Mrak (1)
2/13: _Mrak (10)
3/13: _Mrak (11)
4/13: _Mrak (12)
5/13: _Mrak (13)
6/13: _Mrak (2)
7/13: _Mrak (3)
8/13: _Mrak (4)
9/13: _Mrak (5)
10/13: _Mrak (6)
11/13: _Mrak (7)
12/13: _Mrak (8)
13/13: _Mrak (9)
Povezane objave
Ocene komentarjev