dolenjska

Novo mesto v žici - spomin na čas upora in poguma

28.4.2024 | 11:00 | M. K.
Foto: KO ZB NOB Drska

Novo mesto - Dan upora proti okupatorju so Novomeščani včeraj tradicionalno obeležili s pohodom Novo mesto v žici. Praznovanje se je zaključilo z osrednjo kulturno prireditvijo v novomeški občini. Pohodniki in pohodnice so se na pohod podali s treh štartnih točk v Novem mestu: iz Žabje vasi, Ločne in izpred bunkerja na Drski. Lepo vreme je, kot so sporočili iz ZB Drska, privabilo veliko obiskovalcev, ki so prehodili del poti Novo mesto v žici in se spomnili Osvobodilne fronte. Slednja je kmalu po okupaciji združila sile upora, kar je preraslo v vsenaroden osvobodilni boj in bila navdih za mnoga osvobodilna gibanja v Evropi, so zapisali v sporočilu za javnost.

Novo mesto v žici - spomin na čas upora in poguma

Tokratni pohod ni minil samo kot spomin na leta vojne in okupacije, temveč so organizatorji v Združenju borcev za vrednote NOB Novo mesto poudarili prizadevanje za mir in končanje vojn, ki tudi danes še vedno pojavljajo v Palestini, Ukrajini in drugod. Svoboda in mir žal še vedno nista samoumevna za vse prebivalce našega skupnega sveta, so zapisali v ZB Drska.

Skupine pohodnikov so se ustavile na Glavnem trgu in pred ložo herojev, kjer so v spomin na padle borce, borke in talce položili vence, nato pa so se odpravili proti Pumpnci, kjer se je pohod sklenil z osrednjo praznično slovesnostjo v Novem mestu, na kateri je zbrane nagovoril predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto Dušan Černe in v svojem govoru poudaril, da so bili okupacijski režimi po Evropi različni, ''da pa je žal ravno Slovenijo okupator obsodil na uničenje, čemur se je odločno uprla Osvobodilna fronta.''

Novo mesto v žici - spomin na čas upora in poguma

Dr. Jožica Jožef Beg je z mislijo, da je partizanstvo v veliki meri vključevalo tudi kulturo, pripravila pester kulturni program in v kratkem orisu medvojnega dogajanja poudarila, da je ''štiri leta trajal neizprosen boj za svobodo, v katerem se je kalil slovenski narod in se je gradila slovenska država. Samo pomislimo na z žico obdana mesta, tudi Novo mesto je bilo med njimi, pa na Pohorski bataljon, Dražgoše, Javorovico, požgane vasi, taborišča smrti, na tisoče talcev … grozljive smrti, ki jih niso zakrivili le okupatorji, ampak tudi in pogosto celo predvsem njihovi sodelavci. Žal se je tudi takrat uresničila misel Franceta Prešerna: Slovenc že mori Slovenca, brata/kako strašna slepota je človeka.''

Na Pumpnci so nastopile recitatorke Heda Kastelic, Silva Kužnik, Terezija Potočar ter harmonikar Peter Moravec in kitarist Matevž Šega, so v sporočilu za javnost še zapisali v KO ZB NOB Drska.

‹ nazaj

Galerija (5)

_Novo mesto v zici (1)
_Novo mesto v zici (2)
_Novo mesto v zici (3)
_Novo mesto v zici (4)
_Novo mesto v zici (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava