kronika

Julija na slovenskih cestah umrlo 26 ljudi, na jugovzhodu 5

29.7.2015 | 15:45 | J. A.

Na novinarski konferenci so sodelovali (od leve proti desni): Jure Duh (Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu), novomeški podžupan Boštjan Grobler, Vesna Marinko iz Javne agencije RS za varnost prometa in Željko Zrilić s PU Novo mesto. (Foto: J. A.)

Na novinarski konferenci so sodelovali (od leve proti desni): Jure Duh (Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu), novomeški podžupan Boštjan Grobler, Vesna Marinko iz Javne agencije RS za varnost prometa in Željko Zrilić s PU Novo mesto. (Foto: J. A.)

Novo mesto - Na slovenskih cestah je letos umrlo že 70 ljudi, kar je 14 več kot v enakem obdobju lani. »Do konca junija smo beležili celo izboljšanje stanja za 10 odstotkov, zdaj pa smo v juliju prišli na 26 umrlih,« je povedala Vesna Marinko iz Javne agencije RS za varnost prometa. Po njenih besedah je stanje najbolj kritično v Savinjski in Jugovzhodni regiji, v slednji je v letošnjem letu umrlo sedem oseb, zato se je danes v Novem mestu sestala z vsemi službami iz regije, ki so povezane s prometno varnostjo. Skupaj so oblikovali ukrepe, s katerimi bodo skušali povečati varnost na cestah.

»Na območju Policijske uprave Novo mesto se je v prvih šestih mesecih letošnjega leta zgodilo manj prometnih nesreč kot v prejšnjih letih, umrla je ena oseba, se je pa stanje prometne varnosti bistveno poslabšalo v prvih dneh julija, ko je v štirih prometnih nesrečah umrlo pet oseb, od tega so bili trije kolesarji, en voznik motornega kolesa in en voznik osebnega avtomobila,« je povedal Željko Zrilić s Policijske uprave Novo mesto.

V prvi polovici avgusta bodo policisti poostreno nadzirali voznike enoslednih motornih vozil, potem bo na vrsti nadzor hitrosti, ki bo tudi nekakšen uvod v novo šolsko leto.

V nasprotno smer

Vožnja v nasprotno smer je v zadnjih letih pri nas postala že skorajda vsakodnevni dogodek, samo danes dopoldne so na prometno informacijskem centru zabeležili dva takšna primera, enega na dolenjski avtocesti, drugega na primorski. »Lani smo v zvezi s tem zabeležil 199 klicev, policija je ugotovila 23 kršiteljev. Dars zdaj pripravlja študijo, s katero bomo identificirali ciljne skupine, ki najpogosteje zapeljejo v nasprotno smer na avtocesto. Ugotavljamo, da je med njimi veliko starejših udeležencev, velikokrat so vozniki pod vplivom drog ali psihoaktivnih snovi, pa tudi mladi, ki to storijo zaradi stav ali objestnosti,« je povedala Marinko in dodala, da njihova agencija skupaj z Darsom, policijo, Rdečim križem, ZDUS in drugimi pripravlja projekt Sožitje, ki je prednostno namenjen starejšim, da na preventivnih srečanjih lahko osvežijo znanje prometnih predpisov.

Zrilić je med vzroki, ki so jih na PU Novo mesto zabeležili v primerih vožnje po avtocesti v nasprotno smer, izpostavil tudi visoko stopnjo alkohola. »Z našo prisotnostjo skušamo zagotoviti, da bi bilo teh primerov čim manj.«

Kolesarske steze

Kako izboljšati varnost cestnega prometa, predvsem kolesarjev, je vprašanje, s katerim se veliko ukvarjajo na Mestni občini Novo mesto. »Podatki, ki nam jih sporoča statistika, so vedno odvisni od interpretacije, je pa zastrašujoče, da je med žrtvami nesreč toliko kolesarjev in motoristov. Kolesarstvo je ena od prioritet našega turističnega razvoja, zaznati je porast kolesarjev, treba pa je poskrbeti, da bodo na cestah varni,« je dejal novomeški podžupan Boštjan Grobler in dodal, da v letošnjem letu v njihovi občini ne načrtujejo večjih projektov izgradnje kolesarskih stez, katerim bodo več pozornosti namenili v prihodnjih letih, bodo pa zato več pozornosti posvetili ozaveščanju mladine.

‹ nazaj

Komentarji (4)

29.7.2015—   (1) (1)Ocenikorli 
spet bodo policaji kasiral od uboge raje,ker od bogatih imajo usluge pa jim pogledajo čez prste,gnila država slovenija
30.7.2015 1 (1) (0)OceniCestar 
Nihče pa si ne upa izpostaviti izredno slabe prometne infrastrukture in neprimernega vzdrževanja cest. Cestno podjetje oz. podizvajalci na bankine sipajo pesek in kasirajo. Hkrati pa se ne zavedajo, da je ta isti pesek že naslednji dan na sredi cestišča kjer ogroža predvsem kolesarje in motoriste. Pa recimo ovinek takoj za gostilno Prepih. Tam se že leta ob deževju vedno zgodi prometna nesreča, po navadi s prevrnjenim vozilom. In nihče ne ukrepa. Potrebno bi bilo zamenjati cestišče zaradi neustreznega materiala in nagib ovinka.Za to dejstvo ni treba sestankovati in študirati. Le statistiko poglejte. Pa takšnih primerov je v JV SLO veliko.
30.7.2015OceniPolicist 
Večje število policistov ne bo pomagalo. Ceste so problem. Policisti na cesti metlika-NM stojijo na Trnovcu ali pa na Vahti. Tam vozniki vozijo polasi, potem pa gasa čez ovinke in po čez.
30.7.2015 1 (1) (0)OceniJan 
Kjer je vzrok previsoka hitrost, alkohol in droge, tudi zlata cesta ne pomaga. In bilo je kar nekaj nesreč, kjer je to troje glavni vzrok.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava