posavje

Posodobitev letališča Cerklje ob Krki naj bi končali v letu dni

25.4.2012 | 13:25 | STA

ilustrativna slika (Foto: T. J. G.)

ilustrativna slika (Foto: T. J. G.)

Cerklje ob Krki - Posodobitev vojaškega letališča Cerklje ob Krki, ki so jo predlani začeli z rekonstrukcijo letališke steze, naj bi zaključili spomladi prihodnje leto. Naložba je ocenjena na 80 milijonov evrov, polovico denarja zanjo pa bo kot soinvestitor zagotovila zveza Nato.

Na ministrstvu za obrambo so pojasnili, da se dela, po katerih naj bi bilo letališče spomladi prihodnje leto pripravljeno za pridobitev kategorije CAT 1, ustrezalo pa bo tudi standardom Nata, približujejo zaključku.

Za potrebe projekta so na ministrstvu od okoličanov doslej odkupili dobrih devet desetin zemljišč, za njegovo dokončanje pa morajo odkupiti še deset od potrebnih 400 parcel. Ker se naj bi neuradno pri njihovem odkupu zapletalo, pa bo ministrstvo zanje predlagalo postopek razlastitve, so pojasnili.

Na ministrstvu sicer sodelovanje z lokalno skupnostjo ocenjujejo za zgledno in izpostavljajo medsebojno obveščanje o različnih vprašanjih, sodelovanje pri posodobitvi lokalne infrastrukture, na področju požarne varnosti ipd., so dodali.

Po njihovih podatkih so posodobitev letališča začeli s postopkom oblikovanja državnega prostorskega načrta za letališče, ki je bil sprejet julija 2008, izvedbena dela znotraj letališča pa potekajo od leta 2006, ko so vzpostavili pogoje za preselitev letalskih enot z ljubljanskega letališča in za vzdrževanje letal ter helikopterjev.

Posodobitev letališča obsega izgradnjo objektov za vzdrževanje in "hangariranje" plovil, postavitev naprav vizualne in elektronske navigacije, objektov vojaške logistike, komunalno opremljanje ter cestno navezavo. Večina objektov je zgrajena, v zaključni fazi so posodobitev vzletno-pristajalne steze in namestitev navigacijskih naprav, sledi ša še gradnja objekta za reševalno in gasilsko službo.

Po zaključku projekta bo letališka steza merila tri kilometre, letališče pa bo usposobljeno za delovanje podnevi in ponoči ter ob slabši vidljivosti za kategorijo CAT 1 po civilnih in vojaških standardih.

Letališče bo z novimi pridobitvami postalo osrednje vojaško letališče Slovenske vojske, zračna vstopna točka v državo s potrebnimi elementi za urjenje vojaških letalskih postopkov, reševanja in gašenja s helikopterji ter poligon za urjenje letaliških gasilcev. Letališče bodo usposobili tudi za letenje po civilnih predpisih, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

‹ nazaj

Komentarji (1)

17.4.2014OceniDva črmrla  
Pol ure traja da ta dva čmrla premakneta kam v zraku, še lastovice so bolj urne, to je Aero klub , če prileti kakšen Suhoj ,MIG,F16 mimo jih piš zmele,

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava