gospodarstvo

Vlada: Predloga za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma neutemeljena

21.10.2024 | 11:20 | STA

Ljubljana/Krško - Predloga za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o izvedbi drugega bloka krške nuklearke (Jek 2), ki sta ju skupaj s pobudo za presojo ustavnosti vložila stranka Vesna in Mario Plešej, je po mnenju vlade neutemeljena. Ker je posvetovalni referendum nezavezujoč, ne more posegati v ustavne pravice, je na današnji dopisni seji ocenila vlada.

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Ustavno sodišče bi moralo po mnenju vlade predloga zunajparlamentarne stranke Vesna in Plešeja zavrniti, so sporočili iz kabineta predsednika vlade. Posvetovalni referendum ne posega v ustavne pravice državljanov, prav tako ni mogoče utemeljiti škodljivih posledic, ki bi jih lahko povzročil, so zapisali.

Posvetovalni referendum je v slovenskem pravnem redu urejen z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi. Gre za vrsto referenduma, ki omogoča državljanom, da izrazijo svoje mnenje o določenem vprašanju, vendar pa DZ na izid ni vezan. Posvetovalni referendum zato po mnenju vlade pojmovno ne more ustvarjati pravnih posledic.

"V obravnavanem primeru ni podanih elementov, ki bi kazali na to, da bi razpis referenduma lahko povzročil kakršnekoli škodljive posledice. DZ je s posvetovalnim referendumom zgolj postavil vprašanje državljanom, vendar bo dokončna odločitev o gradnji Jeka 2 sprejeta v obliki zakona," so navedli v vladi.

DZ je odlok o razpisu referenduma o zagotavljanju stabilne oskrbe z nizkoogljično električno energijo sprejel 10. oktobra, sedaj pa je pobudo poslal vladi in jo zaprosil za podajo mnenja.

Vesna je pobudo za presojo ustavnosti in predlog za začasno zadržanje odloka o razpisu referenduma o Jeku 2 vložila zaradi po njihovem zavajajočega referendumskega vprašanja o projektu, ki omejuje svobodno odločanje volivca. Pobudo so nato na ustavno sodišče vložili še profesor Dušan Plut, gimnazijec Lovro ter organizaciji Focus in PIC - Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, ki menijo, da je referendumsko vprašanje sugestivno in nejasno.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava