novice

Če bo intenziteta padavin takšna, se lahko ponovi lanski avgust

11.9.2024 | 14:20 | G. G.

V noči na četrtek lahko pričakujemo zelo močne nalive. Najbolj v pasovih od Goriške, Gorenjske in dela Notranjske.

Prijetne temperature nad 20 stopinj Celzija se bodo z jutrišnjim dnem poslovile. Na zahodu se je že popoldne povečala oblačnost, ki se bo širila proti vzhodu. Posamezne plohe in nevihte bodo najprej nastale na Gorenjskem in Goriškem, v noči na četrtek pa bodo padavine zajele vsaj zahodno polovico Slovenije. Na vremenskem portalu Neurje.si predvidevajo, da lahko močnejše nevihte pričakujemo v četrtkovem jutru, ko bo nad Genovskim zalivom nastal nov ciklon. »Takrat se bodo ob vplivu jugozahodnih vetrov pojavljali siloviti nalivi v pasovih,« opozarjajo na Neurje.si. Njihova najbolj sveža napoved je alarmantna. »Od 3. ure do 10. ure zjutraj modeli rišejo kar 200 l padavin v pasovih od Goriške, Gorenjske in dela Notranjske,« so zapisali na svoji Facebook strani in dodali, da se lahko s takšno intenziteto padavin »ponovi lanski avgust.«

Za dele Slovenije so napovedane ekstremne padavine. (Neurje.si)

Za dele Slovenije so napovedane ekstremne padavine. (Neurje.si)

S svarilom o možnih nalivi se jim pridružujejo tudi njihovi poklicni kolegi na Agenciji RS za okolje (Arso).

Arso zaradi obilnih padavin oranžno opozorilo razširil na celotno državo

Agencija za okolje (Arso) je oranžno opozorilo zaradi obilnih padavin za četrtek razširila na vso Slovenijo. Opozorilo za celotno državo velja do petka zjutraj, ko oranžno opozorilo ostaja za vzhodno polovico države. Opozarjajo na možnost neviht z močnimi nalivi in sunki vetra ter poplavljanje hudourniških vodotokov.

Če bo intenziteta padavin takšna, se lahko ponovi lanski avgust

Plohe in nevihte se bodo začele pojavljati danes proti večeru. Ponoči se bodo padavine okrepile in širile proti vzhodu. V četrtek bo oblačno s plohami in nevihtami, popoldne bo zapihal okrepljen severni veter, zvečer pa na Primorskem burja, napovedujejo na Arsu.

Do petka zjutraj lahko v zahodni polovici Slovenije pade od 90 do 140, drugod od 50 do 90 litrov dežja na kvadratni meter. Ob nalivih bodo sprva hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji, čez dan pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji.

Možne so poplave hudourniških vodotokov in manjših rek, zlasti na Vipavskem, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja in na Gorenjskem, dopoldan in čez dan pa tudi v osrednji in severni Sloveniji.

Občutno se bo ohladilo, meja sneženja pa se bo v noči na petek ponekod spustila na 1400 metrov. V petek popoldne bodo padavine oslabele in ponehale v večini Slovenije, razen na severovzhodu Slovenije, še napovedujejo na Arsu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava