Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 14. maj 2024
10:00 Predavanje "Ko motivacija za študij zbledi", Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Novo mesto
10:00 Svetovanje Motivacija in uspešno učenje, Univerza Novo mesto
10:00 Literarno glasbeno dopoldne z Mirjano Šernek, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
12:30 Znanost ali fantazija? Teden znanstvene fantastike in fantazije (pogovorni dogodek) - PRESTAVLJENO, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predstavitev vinske kleti z brezplačno degustacijo vin, TIC Novo mesto
VečBela krajina
torek, 14. maj 2024
07:00 - 17:00 Zbiralna akcija starega papirja in plastičnih zamaškov, OŠ Semič
09:00 Digitalno usposabljanje za odrasle 55+, GD Podzemelj
19:00 Odprtje Tednov vseživljenjskega učenja 2024 z gledališko predstavo Tri sestre, KD Metlika
19:00 Premierna uprizoritev plesne predstave Krokarjev let, cerkev Sv. Duha Črnomelj
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 12:00 Dan za preventivo (zdravstvene meritve), GD Metlika
VečPosavje
torek, 14. maj 2024
19:00 Odprtje razstave - Tina Dobrajc: How Soon is Now? / Kako kmalu je zdaj?, Galerija Krško
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 18:00 Ob mednarodnem dnevu družin: prost vstop za družine in delavnica, Posavski muzej Brežice
11:00 Okrogla miza ob zaključku gostujoče razstave Trienale rokodelstva, Posavski muzej Brežice
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Grad Rajhenburg Brestanica
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Mestni muzej Krško
Več3.4.2024 | 14:00 | M. K.
Foto: Peter Irman
Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše v Sloveniji letos podelil desetim restavracijam. Šef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske restavracije Milka, šef prihodnosti pa Ago Špacapan iz Špacapanove hiše v Komnu, so danes sporočili iz vodnika.
Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel šesto leto zapored. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana).
Poleg tega so 30 restavracijam podelili tri kape (med njimi so Gostilna Repovž iz Šentjanža, Hiša Fink iz Novega mesta, Gostilna Rakar z Gorenjih Ponikev in Gostilna Vovko z Rateža), razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Simo Komel (Bistro Grad Štanjel, Štanjel), mladega talenta Rok Smonkar (Posestvo Gjerkeš, Fikšinci), najboljšega sommelierja/natakarja pa Andrej Kurež (Restavracija Hotela Marina, Izola).
Naziv najboljši pop - gre za kategorijo priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij - je letos pripadel Etno hiši Baščaršija (Maribor). Nagrado za najboljšega slaščičarja sta tokrat prejela Saša Mišič in Matevž Kmet (Restavracija Cubo, Ljubljana).
Direktorica Gault&Millau Slovenija Mira Šemić je na dogodku, ki je v torek potekal v Ljubljani, povedala, da je njihovo poslanstvo že od vsega začetka, torej nekaj več kot pol stoletja, odkrivanje vrhunskih kulinaričnih dosežkov. Veseli jo, da so med letošnjimi prejemniki posebnih priznanj "izjemni šefi, ki gostom vsak dan postrežejo jedi s svojo polno predanostjo".
"Slovenija kljub svoji majhnosti krepi sloves gastronomske velesile," pa je dejala direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak Olaj. Kot je dodala, skupaj z Gault&Millau širijo glas o dosežkih, ki odsevajo bogastvo slovenske kulinarične dediščine in inovativnost slovenskih šefov.
Nagrajenci Gault&Millau Slovenija 2024
I. Posebna priznanja:
Chef leta: David Žefran, Restavracija Milka, Kranjska Gora
Chef prihodnosti: Ago Špacapan, Špacapanova hiša, Komen
Chef tradicije: Simo Komel, Bistro Grad Štanjel, Štanjel
Mladi talent: Rok Smonkar, Posestvo Gjerkeš, Fikšinci
Najboljša slaščičarja: Saša Mišič in Matevž Kmet, Restavracija Cubo, Ljubljana
Najboljši POP: Etno hiša Baščaršija, Maribor
Najboljši sommelier/natakar: Andrej Kurež, Restavracija Hotela Marina, Izola
II. Najboljše restavracije:
Prejemniki 4 kap:
Hiša Franko, Staro selo pri Kobaridu, 18,5/20
Gostilna Pri Lojzetu, Dvorec Zemono, Vipava, 17,5/20
Grič, Šentjošt nad Horjulom, 17,5/20
Hiša Denk, Zgornja Kungota, 17,5/20
Ošterija Debeluh, Brežice, 17,5/20
Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17,5/20
Restavracija Strelec, Ljubljana, 17,5/20
Restavracija Mak, Maribor, 17/20
Restavracija Pavus, Grad Tabor Laško, 17/20
JB restavracija, Ljubljana, 17/20
Prejemniki 3 kap:
DAM restavracija, Nova Gorica, 16,5/20
Galerija okusov, Novo Celje, 16,5/20
Gostilna Mahorčič, Rodik, 16,5/20
Gostilna Repovž, Šentjanž, 16,5/20
Restavracija COB, Portorož, 16/20
Špacapanova hiša, Komen, 16/20
Bistro Grad Štanjel, Štanjel, 15,5/20
Danilo – gostilna in vinoteka, Reteče, 15,5/20
Gostilna Krištof, Predoslje, 15,5/20
Gostilna Rajh, Murska Sobota, 15,5/20
Hiša Fink, Novo mesto, 15,5/20
Hiša Linhart, Radovljica, 15,5/20
Majerija, Slap, 15,5/20
Restavracija Calypso, Nova Gorica, 15,5/20
Restavracija Cubo, Ljubljana, 15,5/20
Restavracija Harfa, Ljubljana, 15,5/20
Restavracija Mangrt, Log pod Mangartom, 15,5/20
Restavracija Rizibizi, Portorož, 15,5/20
Bistro Štorja, Postojna, 15/20
Gostilna As, Ljubljana, 15/20
Gostilna Jež, Jagnjenica, 15/20
Gostilna Rakar, Gorenje Ponikve, 15/20
Gostilna Vovko, Ratež, 15/20
Hiša Krasna, Lokev, 15/20
Miza za štiri, Zgornja Polskava, 15/20
Pen Klub restavracija, Ljubljana, 15/20
Restavracija Dveri-Pax, Jarenina, 15/20
Restavracija Hotela Marina, Izola , 15/20
Restavracija Spargus, Špitalič pri Slovenskih Konjicah, 15/20
Restavracija Sophia, Portorož, 15/20
Celoten seznam vseh, ki so se uvrstili v vodnik, bo znan konec meseca z izidom tiskane izdaje vodnika.
Slika 1: Prejemniki štirih kap; Jure Tomič iz Ošterije Debeluh drugi z desne
Slika 2: Debeluhova degustacija na prireditvi
Slika 3: Štiri kape Debeluhu, tri Repovžu, Finku, Rakarju in Vovku
Povezane objave
Ocene komentarjev