Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
četrtek, 9. maj 2024
09:00 - 13:00 Izobraževanje "Spoznajmo digitalni svet", DU Novo mesto
09:00 Društvo šola zdravja: 10 let jutranje telovadbe v MO Novo mesto, zelenica pod Planetom Tuš Novo mesto
15:00 Predavanje in izmenjava sadik - Miša Pušenjak: Vzgoja domačih sadik, Dvorec Gregorčič Šmarješke Toplice
16:30 6. Cicidan, za Kmetijsko šolo Sevno
20:00 Gost: Tadej Golob, Knjigarna Goga Novo mesto
VečBela krajina
četrtek, 9. maj 2024
17:00 Delavnica ročnih del, Krajevna knjižnica Semič
petek, 10. maj 2024
20:00 Koncert Big banda Črnomelj, ŠD OŠ Mirana Jarca Črnomelj
sobota, 11. maj 2024
19:00 Ustvarjanje z glino, MC Metlika
19:00 KUD Godba na pihala Semič z Leonom Lasićem: Oliver, KC Semič
nedelja, 12. maj 2024
08:30 28. Mednarodni pohod po najjužnejši slovenski pešpoti, zbor v šotorišču Srednji Radenci
VečPosavje
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
20:00 Predstavitev nove knjige prof. Boštjana M. Turka - Jetniki svobode, Gostilna Tratnik Raka
20:30 Noč utrdb - javno vodstvo in koncert, grad Brestanica
sobota, 11. maj 2024
09:00 - 12:00 Pohod po poti dr. Slavka Sušina, vaški kozolec Pišece
Več23.5.2023 | 18:00 | Besedilo in foto: L. Markelj
Kuharski mojster Florjan Žnidaršič, aktualni kralj cvička Janez Colnar in Stane Bregar, skrbnik slovenske genske banke pasme Šentjernejskega petelina
Otočec - Ob prvi obletnici vzpostavitve žive Slovenske genske banke Šentjernejskega petelina sta Kulturno-etnološko društvo Gallus Bartholomaeus Šentjernej s Stanetom Bregarjem na čelu in Dolenjska cvičkova banka Klet Colnar dopoldne povabila na domačijo Colnar na novinarsko konferenco, na kateri so predstavili dve novosti: cvičkove grisine in petelinji eliksir.
Cvičkovi grisini so posebnost, kot je poseben cviček. Grisini so narejeni iz Colnarjeve moke iz groznih pečk, zdravilnih zelišč, ekstra deviškega olivnega oja in parmezana, vse skupaj izpod rok mladega kuharskega mojstra Florjana Žnidaršiča iz Cerknice, varovanca Janeza Bratovža.
Kot je povedal Žnidaršič, ki se je pred kratkim odločil za samostojno podjetniško pot in se ukvarja s cateringom, izdeluje pa tudi grisine in krekerje, rad sodeluje z ostalimi ponudniki in njihove produkte vkomponira v svoje izdelke. »Po srečanju s Stanetom Bregarjem so Plečnikovi grisini postali cvičkovi. Vanje dam vse začimbe, ki so potrebne za Plečnikov čaj, ter dodatek cvička in domače moke, pridelane iz pečk grozdja. Cvičkovi grisini, za katere sem imel več poskusov, so dobro sprejeti in bodo tudi naprodaj v trgovinah,« pove mladi kuhar Florjan Žnidaršič.
»S cvičkovimi grisini želimo dvigati nivo promocije cvička. Naši vinarji se vsa leta prizadevajo za dvig kulture pitja in kvaliteto cvička, mi pa pristavljamo prizadevanja za promocijo cvička,« pove Stane Bregar, promotor Šentjernejskega petelina, cvička in cvičkovih grisinov.
Petelinji eliksir za moške in ženske
Novost pa je tudi petelinji eliksir – za moške in ženske, ki so ga ob prvi obletnici vzpostavitve žive genske banke Šentjernejskega petelina pripravi v Zeleni lekarni Herba Gallus.
Gre za sladki petelinji eliksir, »ki smo ga pripravili ob misli na matično kartuzijo Chartres v Franciji, kjer pripravljajo zeliščni liker za moške in ženske. Pri petelinjem eliksirju iz slovenske genske banke je za ženske in moške vsebovana enaka stopnja alkohola, le da je za ženske drugačen način doziranja – steklenička za ženske ima kapalko, skratka uživanje je potrebno po kapljicah, za moške pa se natoči kar iz pokrovčka. V vsakem primeru se uživa po potrebi,« pove Bregar.
Petelinji eliksir vsebuje ameriški slamnik, zeleno kavo iz zahodnega brega Kolumbije in ekološko pridelana jabolka. »Stranski učinki so po dosedanjih izkušnjah zelo pozitivni in blagodejni za zdravje, eliksir deluje tudi protibakterijsko,» pove Bregar in doda, ga starajo v slovenski genski banki šentjernejskega petelina.
Janez Colnar: Z veseljem sem promoviral cviček
Kralj cvička 2022 Janez Colnar je vse leto z veseljem in ponosom predstavljal dolenjskega posebneža - cviček.
Cvičkovih grisinov pa ne bi bilo brez vinogradništva Colnar. V novi misijsko nevtralni vinski kleti so začeli ne le pridelovati vino, ampak predelajo tudi tropine in dobijo nove produkte: barvilo za lase, čaj iz grozdnih kožic ter olje in moko iz pečk. Slednje s pridom uporabljajo v kulinariki, saj gre za zanimive in tudi zelo zdrave sestavine. Več v eni od prihodnjih številk tiskanega Dolenjskega lista.
Janez Colnar, ki je do petka in 2. Festivala cvička v Novem mestu še aktualni kralj cvička, je na novinarski konferenci povedal, da je s ponosom vse leto predstavljal dolenjskega posebneža – cviček. »To sem vzel kot čast, da lahko zastopam Dolenjsko in cviček, ki je naša tradicija,« je dejal.
»Cviček imam zelo rad. Doma pridelujemo osem različnih etiket, a mi je najljubši od vseh vin prav cviček - že od majhnega, ko sem bil zraven pri delu v vinogradu in v kleti. Cviček je zame vino za vsak dan in res sem ga z veseljem predstavljal in zastopal vso Dolenjsko,« pravi Janez Colnar.
Galerija (16)
Slika 1: Kuharski mojster Florjan Žnidaršič, aktualni kralj cvička Janez Colnar in Stane Bregar, skrbnik slovenske genske banke pasme Šentjernejskega petelina
Slika 2: Cvičkovi grisini se lepo podajo h kozjemu siru.
Slika 3: Florjan Žnidaršič je avtor cvičkovih grisinov, ki so nekaj posebnega.
Slika 4: Stane Bregar z jato piščančkov pasme Šentjernejski petelin
Slika 5: Cvičkovi grisini iz Colnarjeve moke iz grozdnih pečk ter petelinji eliksir
Slika 6: Kralj cvička 2022 Janez Colnar je vse leto z veseljem in ponosom predstavljal dolenjskega posebneža - cviček.
1/16: CVICKOVI 001
2/16: CVICKOVI 002
3/16: CVICKOVI 004
4/16: CVICKOVI 005
5/16: CVICKOVI 006
6/16: CVICKOVI 007
7/16: CVICKOVI 008
8/16: CVICKOVI 009
9/16: CVICKOVI 011
10/16: CVICKOVI 012
11/16: CVICKOVI 013
12/16: CVICKOVI 014
13/16: CVICKOVI 015
14/16: CVICKOVI 016
15/16: CVICKOVI 017
16/16: CVICKOVI 018
Povezane objave
Ocene komentarjev