Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 7. maj 2024
10:00 Tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v šahu - 29. memorial Jožeta Radeja in 4. kolo lige ZPS Gradex, Šegova 119 Novo mesto
13:00 Strokovno srečanje - demenca, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predstava dijakinj 3. letnika predšolske vzgoje "Kvočka in Kokut", Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predavanje - dr. h. c. Marjan Pipenbaher: Inženir - graditelj - arhitekt, FINI Novo mesto
19:00 Zaprtje razstave - Natalia Borčić: Viški tuneli, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
VečBela krajina
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
17:00 Ura pravljic in ustvarjalna delavnica, Ljudska knjižnica Metlika
19:00 Akcija Tik-tak, GD Suhor
VečPosavje
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
20:30 Noč utrdb - javno vodstvo in koncert, grad Brestanica
Več13.6.2019 | 15:30 | M. L., foto: Davor Lipej
Pišece - Člani Vinogradniškega društva Pišece so pred časom organizirali ekskurzijo v Črno goro.
Med drugim so obiskali Kompleks 13. Jul – Plantaže na Ćemovskem polju, ki je den največjih pridelovalcev grozdja in proizvajalca vina v jugovzhodni Evropi. Razprostira se v bližini Podgorice na površini 2.310 hektarov, na katerih je zasajeno približno 10 milijonov trt, ki dajejo letni pridelek 22 milijonov ton grozdja. V več kot petdesetletni tradiciji so ostali zvesti in skrbno negujejo črnogorsko tradicijo vinogradništva in vinarstva. Bližina morja in Skadarskega jezera ugodno vplivata na kvaliteto grozdja. Poseben poudarek dajejo avtohtonim domačim sortam iz katerih nastajajo kvalitetna vina. Najbolj znana sta vranac in krstač. Vina proizvajajo in negujejo v treh kleteh. Klet Šipčanik, ki so si jo ogledali pišečki vinogradniki, je v nekdanjem, več kot 350 metrov dolgem hangarju s stalno temperaturo in vlažnostjo zraka. Posebnost je dozorevanje dva milijona litrov vina v hrastovih sodih. Del kleti je sodoben degustacijski prostor.
Zadnji dan so obiskali v Vinariji Podrum vinsko klet Ačimović nedaleč od Trebinja v Hercegovini. Za pišečke vinogradnike je bila ekskurzija nadvse poučna in polna prijetnega druženja, je sporočila Irena Markovič.
Slika 1: Na degustaciji (Foto: D. L.)
Slika 2: In tudi morje (Foto: D. L.)
Slika 3: Obiskali so tudi kulturne znamenitosti. (Foto: D. L.)
Povezane objave
Ocene komentarjev