dolenjska

Nadzorniki o nepravilnostih v Dolenjskih lekarnah, terjatvah do Konvikta in še čem

12.12.2018 | 16:00 | M. Martinović

Predsednik in član Nadzornega odbora MO Novo mesto Dušan Černe in Anton Dragan

Predsednik in član Nadzornega odbora MO Novo mesto Dušan Černe in Anton Dragan

Z jutrišnjo konstitutivno sejo občinskega sveta MO Novo mesto sedanjemu NO poteče mandat. Černe za to funkcijo ne bo več kandidiral.

Z jutrišnjo konstitutivno sejo občinskega sveta MO Novo mesto sedanjemu NO poteče mandat. Černe za to funkcijo ne bo več kandidiral.

Novo mesto - Predsednik Nadzornega odbora (NO) MO Novo mesto Dušan Černe in član NO Anton Dragan sta na današnji letni novinarski konferenci predstavila delovanje nadzornikov v lanskem letu. V obsežnem poročilu, ki je objavljeno spodaj, so med drugim navedli, kako so potekali nadzori poslovanja v Dolenjskih lekarnah, Agenciji za šport oz. Zavodu Novo mesto, porabi sredstev za delovanje svetniških skupin itd.

Pri skoraj vseh nadzorih so ugotovili kršitve zakonodaje, predvsem zakona o javnih naročilih in zakona o javnih financah ter zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Černe je podobno kot na minulih novinarskih konferencah poudaril, da so nadzorovane osebe postopke jemale kot napad na njihovo delo, namesto da bi ugotovitve jemale kot priporočila, hkrati pa se je izkazalo, da marsikateri primer, s katerim so se ukvarjali nadzorniki, že preiskujejo bodisi Komisija za preprečevanje korupcije bodisi policija in ostali pristojni organi. Tudi sami so svoje ugotovitve posredovali vrsti organov, od Računskega sodišča do Okrožnega državnega tožilstva ipd.

»V letošnjih sejah smo med drugim obravnavali problematiko stanovanjskega podjetja Zarja, seznanili smo se s problematiko podjetja Trata, primerom križišča med Jakčevo in Kandijsko cesto ipd., pri teh zadevah pa dobili informacijo, da postopki že potekajo pri pristojnih državnih organih. Zato se za izvedbo nadzora nismo odločili, saj ne vidimo smisla v podvajanju zadev, saj imajo drugi državni organi bistveno večje pristojnosti,« je povedal predsednik NO, ki mu z jutrišnjim dnem oz. konstitutivno sejo novega občinskega sveta preneha 4-letni mandat.

Kot je znano, se Černe za to funkcijo ne bo več potegoval, po njegovih predvidevanjih pa bo NO v novi sestavi z delovanjem lahko začel februarja ali marca prihodnje leto. Za nove nadzornike je sedanji sprejel že nekaj priporočil, s katerimi nadzori je treba nadaljevati. Na vprašanje Dolenjskega lista, zakaj novinarske konference niso sklicali v času pred lokalnimi volitvami, je povedal, da se je volilno leto poznalo tudi v povečanem številu prejetih anonimk, sicer pa da vsi postopki terjajo svoj čas in da je bilo pred volitvami sprejeto le končno poročilo za nekdanjo Agencijo za šport oz. Zavod Novo mesto. »In če bi na novinarski konferenci govorili le o družbi Konvikt, bi nam zlahka očitali politično delovanje, zato smo se raje odločili, da ukrepamo enako kot v minulih letih oz. naše delo predstavimo na letni novinarski konferenci.«

Zaključno poročilo nadzora omenjene agencije je dostopno na spletnih straneh občine, poročila o ostalih nadzorih pa naj bi bila objavljena v kratkem. Glede prvega je Černe danes ponovil, da v času, ko je novi Zavod Novo mesto vodil v.d. direktorja Robi Judež, zavod od njegove družbe Konvikt ni terjal zapadlih obveznosti iz naslova tedanjega najema gostinskega lokala v Športni dvorani Marof, s katero je upravljala prav agencija oz. zavod. »Kot v.d. direktorja ni izpolnjeval svojih dolžnosti, torej izterjati zapadle terjatve, pa še za očiten konflikt interesa je šlo,« je med drugim dodal in povedal, da so svoje ugotovitve posredovali tudi pristojnim organom.

Tudi sicer ima občina po njegovih besedah težave z izterjavo dolgov, pri občinskih taksah je denimo zastaralni rok le dve leti. Tako so med drugimi družbi Konvikt zaradi zastaranja odpisali terjatve v višini dobrih 40.000 evrov. »Vem za drug primer, ko je občina kljub zastaranju terjala poplačilo dolga preko sodišča in izgubila. Odpis terjatev je tako skladen z občinskimi odloki, a stališče Nadzornega odbora je, da terjatev tudi v primeru zastaranja ni izginila, še vedno obstaja. In če gre za družbe, ki z občino ali njenimi zavodi še vedno poslujejo, bi morali najti način, da zahtevajo poplačilo terjatev,« je še povedal.

Podrobneje v tiskani izdaji naslednjega Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (5)

12.12.2018 6 (6) (0)OceniTrue Truic 
65%:):):):) "NO ni javno obznanil svojih ugotovitev , ker bi šlo za politično predvolilno pristrankost". Kakšni so to štosi..? hahahaha, Ugotovili so, da se ne bodo podvajali, ker številni procesi že vsporedno tečejo pred pristojnimi organi in ustanovami .:). 65% bo pirova zmaga..., Lp, zmagovalci :)
13.12.2018 2 (3) (1)OceniTrue Truic 
S tem, da so v NO to vedeli že v predvolilnem času, je dosti velik dokaz, da so bili politično pristranski in so ščitili enega od volilnih kandidatov... Kaj ni to logično razmišljanje? Sami se zakopavajo s svojimi izjavami in dejanji , kar tudi je sicer odlika te oblasti - končni rezultat zna biti zelo boleč. .Kot sem že rekel po volitvah, koliko je bilo pametno doseči še en mandat in teh "zmagovitih "65%.? Mogoče leži odgovor izven NM? . Včasih je Zmaga - Poraz in Poraz -Zmaga. Ni vse zlato kar se sveti.
13.12.2018–3 (0) (3)Ocenireziser 
haha...dobr, da dajete hrano temu true truicu, dejte ga prosim samo obvestit, da danes župan začne nov mandat in da bo trajal najmanj 4 leta in da je župan dobil 65%+ plus 10 mandatov v mestnem svetu..idiotek
14.12.2018 6 (6) (0)OceniBralec Dolenjca 
Povedano še drugače sta Macedoni in Vida Čadonič Špelič šenkala njenemu žlahtniku Robertu Judežu občinskih 40 jurjev. Halo, policija?
14.12.2018 4 (4) (0)OceniTrue Truic 
Policija ne vidi in ne sliši...sodnija pozablja, vleče postopke , mediji so utišani.... Mesto sepa med tem tiho lastnini tako v nepremičninah, zemljiščih, odpisujejo se dolgovi, ustanavljajo društva sumljivih stricev iz ozadja, NM je Mafijsko mesto...pa da ne bo pomote, ne po zaslugih nekih strašnih in zelo sposobnih Mafijašev ki so uzurpirali to mesto, predvsem po zaslugi ZAPLANKANEGA NAIVNEGA prebivalstva , ki takim daje podporo...Posledice so dolgoročno pokop za te iste, ki tako stanje podpirajo, ne vedoč ali pa vedoč...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava