dolenjska

Z rožnatimi pleteninami ovita drevesa

3.10.2017 | 09:00 | M. Ž.

Članice Europe Donne so včeraj v sodelovanju z Mestnimi kvačkaricami in stanovalci Doma starejših občanov ovijale drevesa po Novem mestu. (Foto: M. Ž.)

Članice Europe Donne so včeraj v sodelovanju z Mestnimi kvačkaricami in stanovalci Doma starejših občanov ovijale drevesa po Novem mestu. (Foto: M. Ž.)

Z rožnatimi pleteninami ovita drevesa

Novo mesto - Slovensko združenje Europa Donna Slovenija že tretje leto v Rožnatem oktobru, mesecu osveščanja o raku dojk, z rožnatimi pleteninami ob pomoči občin, društev, različnih organizacij in posameznikov, pripravlja vseslovensko akcijo, v kateri za en mesec ovijejo drevesa v rožnate pletenine. V Novem mestu so to članice Europe Donne v sodelovanju z »Mestnimi kvačkaricami« in Domom za starejše občane storile včeraj.

»V novomeškem domu starejših občanov je pletlo 13 stanovalcev v okviru delovne terapije in z njihovimi pleteninami smo ovili dve drevesi pred Zdravstvenim domom Novo mesto in ginko pred interno bolnišnico. Dvanajst mestnih kvačkaric, ki se neformalno dobivajo vsak drugi četrtek v Situli pa so ovile drevesa po mestu: pred barom Vovko in vodnjakom na Glavnem trgu, pred knjižnico Mirana Jarca, na Novem trgu, skupaj devet dreves,« je povedala Wanda Mantelj Brkopec, članica Europe Donne, in dodala, da so ovile tudi drevo na avtobusni postaji v Straži.

Na osnovni šoli Vavta vas bodo v sodelovanju s straško občino 14. oktobra pripravili še Rožnato soboto, kjer bodo hodili, tekli in plesali. Plesni studio Novo mesto bo namreč učence šole učil plesati na pesem Lep je dan.

Z ovitimi drevesi želijo mimoidoče opozariti na pomen osveščanja o raku dojk, preventivnega samopregledovanja in zdravega načina življenja. S povezovanjem in sodelovanjem želijo v Evropi Donni povezati rožnate niti za zdravje preko osveščanja z ustvarjalnostjo. Projekt je del Programa Roza, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje in s katerim želijo doseči, da bodo v času Rožnatega oktobra ovito vsaj eno drevo v vsaki občini do leta 2020. V letošnjo akcijo je sicer vključenih preko 60 občin.

‹ nazaj

Galerija (11)

pletenine01
pletenine03
pletenine05
pletenine06
pletenine07
pletenine08
pletenine09
pletenine10
pletenine11
pletenine13
pletenine14

Komentarji (4)

3.10.2017 3 (3) (0)OceniDirty old town 
Ja to te pa ubije do konca :...too much res.:):):):) To akcijo je podprla MONM, ki seka/ mori drevesa po NM ? pa kdo je tu še sploh še normalen ????? Seveda namenu te akcije oz. opozorilu ne oporekam, pa vendar MONM podpira to povijanje dreves "kvačkaric" njihove Situle na gl.trgu ???? BOLANO do konc - .kakšni so to ljudje se verjetno sprašujejo mimoidoči...adijo pamet.
3.10.2017 2 (2) (0)Ocenihuskvarna 
Pa kva dela to drevje tle? rušiiiiiiiiiiiiiiiii.............
3.10.2017 3 (3) (0)OceniPodgurc iz mejsta 
Taku je rušiiiiiii pa šauje k men u keudr! Bemu mast! kaj se bo tuki zelenilu bem ti žalost in kisiki ! Sm plac tuki zauzema, kakšnu šauje na frišne tlakuvce kjes pa tu vidu. Nć pa tuki neki u kvačke odevat bemu mast kje s tu še vidu. Rušiiiiiii sekaaaaaajjjjjj! Sj ne boju dougu kmal grejo še ta u keudr! Bemu mast!
3.10.2017 1 (1) (0)Ocenimotorka 
kaj so to pustili,sekaj,rušiii,da bo drva za peč kurit,za toplo vodo,orka maduna,no!ta grda drevesa morajo it stran,to je taku grdu,to še g ni od gozda in niti l od lepote mesta ljepu vas prosm no

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava