dolenjska

Polno zaseden že pred odprtjem

16.8.2017 | 20:00 | M. Martinovič

Ob skupni uporabi pumptracka nastaja tudi  kolesarska skupnost. Novomeška izkušnje deli na družbenem omrežju  Facebook – Pump track Novo mesto. (Foto: P. Ž. F.)

Ob skupni uporabi pumptracka nastaja tudi kolesarska skupnost. Novomeška izkušnje deli na družbenem omrežju Facebook – Pump track Novo mesto. (Foto: P. Ž. F.)

Pumptrack je primeren za vse. Uporabniki pa  pravijo, da ko ti uspe odpeljati ves krog, si »zasvojen« za vedno.  (Foto: P. Ž. F.)

Pumptrack je primeren za vse. Uporabniki pa pravijo, da ko ti uspe odpeljati ves krog, si »zasvojen« za vedno. (Foto: P. Ž. F.)

Novo mesto - Pred manj kot mesecem je na zelenici pod trgovskim centrom Tuš zaživel kolesarski poligon oz. pumptrack. Zaživel je v polnem pomenu besede, saj ga že ves čas, torej še pred njegovim uradnim odprtjem, dnevno uporabljajo vsi ljubitelji rekreacije na prostem: kolesarji, skejterji, malčki na poganjalčkih …

»Kar je na dveh kolesih in ni električno,« kot iz topa izstreli odgovor eden od pobudnikov postavitve takšnega poligona v Novem mestu in tudi sam reden uporabnik Peter Žunič Fabjančič. V treh tednih je na asfaltiranih grebenčkih, kucljih in ovinkih srečal triletnike s poganjalci, otroke na skirojih, rolkarje, ljubitelje bmxov in seveda kopico kolesarjev vseh starosti. »Zadeva je brezplačna in na voljo vsem. Z asfaltno podlago smo poskrbeli, da bo uporaben skozi vse leto, le da ne bo snega,« v smehu doda in pristavi, da bodo v kratkem umaknili ograje ob poligonu in postavili še informativno tablo, ki bo uporabnike usmerjala k primerni rabi poligona. »Gre za odprt javni prostor, kjer želimo različne uporabnike spodbuditi k druženju. Namerno na poligon nismo vrisali smeri vožnje ali kakorkoli drugače omejevali uporabo. Naj se tam dobijo in med seboj dogovorijo, v katero smer vožnje se bodo zagnali, naj se ob tem spoznajo in družijo.«

Ob našem obisku se je dvema, po laični oceni bolj izkušenima kolesarjema, hitro pridružil še mladostnik s kolesom. A je kaj hitro tudi grdo padel. K sreči je imel čelado, med ogledovanjem odrgnin na komolcu pa sta mu ostala dva svetovala, kaj je naredil narobe: »Startal si na največji klanec, a prepočasi. Tako ne gre.« Tako se Petrove napovedi o spoznavanju in druženju počasi uresničujejo, pri tem pa nihče ne sme pozabiti na varnost: »V nobenem primeru pumptrack ni primeren za vožnjo brez čelade. Če kdo opazi takšnega kolesarja, naj ga kar opozori. Toplo priporočam tudi ščitnike za komolce in kolena, sploh otrokom.«

Na poligonu smo še opazili, da kolesarji praviloma sploh ne vrtijo pedal in vozijo stoje. »Poanta je, da kolo poganjaš z gibanjem, s 'pumpanjem' zgornjega dela telesa. Pedal praviloma res ne uporabljaš, a ne mislite, da je to lahko. Ko narediš krog ali dva, si že preveč utrujen za tretjega. Pridobljene izkušnje s poligona pa so več kot dobrodošle, ko smo s kolesom na cestah ali drugih poteh, saj se naučiš bolje opazovati teren, premagovati ovinke ipd.,« še pristavi Peter.

Novomeški pumptrack je velik 800 kvadratnih metrov, od tega je 300 kvadratnih metrov vozne površine. V slabem tednu so ga po naročilu občine, ki je zanj odštela dobrih 47.000 evrov z davkom, postavili predstavniki zavoda Aliansa. Nahaja se na zelenici pod nakupovalni centrom Tuš, torej v neposredni bližini športnih površin tako v Portovalu kot na Loki. Na tej lokaciji sicer nameravajo v prihodnjih letih postaviti še otroško igrišče in nekoč tudi park Julija.

Članek je bil objavljen v Dolenjskem listu, 10. avgusta 2017.

‹ nazaj

Komentarji (23)

17.8.2017–1 (0) (1)OceniNEJC 
odlična stvar.. le ograja bi vendar morala biti pa tudi 2 ovinka imata skoraj premajhni notranji naklon, tako da tam obiskovalci proge tudi največ padajo.. za varnost tako res ni poskrbljeno kot bi bilo treba ,je pa to lepa pridobitev za naše mesto tako da naj župan razmišlja o možni postavitvi še ene take proge ker na tej bo huda gužva...
17.8.2017OceniMeta 
V Mrzli dolini je ogromno prostora in največ prebivalcev. Cena postavitve pa tudi ni pretirana.
17.8.2017 1 (3) (2)Ocenimoje skromno mnenje 
Mislim da je tale rampa brez veze. Ljudje naj raje normalno uporabljajo kolesa, vrtijo pedala in se odpeljejo kam. Morda je zadeva res primerna za tiste poganjalčke. Drugo kot drugo se je ponovno izkazalo, da v Novem mestu sploh nimajo nobene strategije ureditve okolja. Kar se mene tiče lokacija ni primerna za tole. Asfalt nikakor naj nebi sodil v zelenje. Zame je ta del mesta najimenitnejša lokacija v mestu in ena izmed nejlepših v celotni državi. S temi kupi zemlje, peska in asfalta se je zelena idila žal razblinila. Ljudje enostavno nimajo prave ideje kaj bi lahko naredili oz. uredili ta del, ravno tako ne znajo turistično tržiti tega. Jaz osebno bi tole spremenil v eno lepo jaso za prireditve, dodatno bi še zasadikl drevesa, ampak s stilom, ne kar tako kakor pade pade. Trebalo bi dograditi še nekaj manjših objektov, ki bi oljašali izvedbo prireditev. recima kakšen manjši odr. V kombinaciji takega prireditvenega prostora, samih atraktivnih prireditev, lepote narave reke Krke in nenazadnje vseh že obstoječih objektov bi bila lokacija zelo zanimiva za turiste. Tako pa bo ostalo pri kupu asfalta. V mestu imamo zadosti degradiranih lokacij, katere bi lahko poasfaltirali in nametali te kupe. In nenazadnje me zanima, kako to da ta zadeva še ni zaključena? Kaj sploh še manjka? Predvidevam, da ne veliko in ni mi jasno zakaj izgradnja takega enostavnega objekta potrebuje toliko časa?
18.8.2017—   (1) (1)OceniNovomeščanka 
Zanima me, če bodo odstranili kmalu kup zemlje in dokončno uredili zelenico okoli asfaltne grdobije. Namesto zelenega parka spet asfalt! Lokacija ni primerna. Strinjam se s predhodnikom, ki je zapisal "skromno mnenje", ki je odraz mnogih, ki si ogledujejo tako imenovani pumptrack.
20.8.2017–2 (0) (2)Ocenibroj Dva 
@Novomeščanka odgovor je "nikada čak ni tada". Najbolj hecno mi je pa ko gledam možakarje 35 ++ ki se vozijo po teh grbinah. joj joj joj
22.8.2017OceniŠance-mestno obzidje- prosi za OGLED- neSNOVno DEDIŠČINO- najmanj 20 strešnikov je ODPADLO! 
Ti "punkeljčki" so zelo dragoceni. Cena 6 cm debeline asfalta na trgu je cca 25,00 evrčkov po kvadratnem metru. Torej skromni izračun samo za asfaltno preprogo 300 m2 krat 25,00 = 7.500, 00 evrčkov. Spodnji ustroj - tampon - glede na zahtevnost izgradnje je lahko maksimalno 30 evrčkov po kvadratnem metru. 800 m2 krat 30,00 evrčkov = 24.000,00 evrčkov. 7.500,00 plus 24.000,00 = 31.500,00 evrčkov.
22.8.2017 2 (2) (0)OceniPredlogi 
Je že prav, da je proga tam in da vsaj sem pa tja kakšnega otroka odtrga od vsemogočnega računalnika ali telefona. Tudi prostor je iz varnostnega stališča primeren, saj je neprometen, okoli je pa vedno dovolj ljudi in osvetlitve. Tisto kar moti je, da je zemlja okoli objekta "poravnana" izjemno šušmarsko, polna udornin in ostrih kamnov. Moti, da je pristopna pot na travo nasipan šoder brez robnikov, ki ga bodo kolesarji, pa malo tudi dež, raznesli po okoliški trati. Moti, da ni okoli več senčke in nobene klopce s košem za smeti (!), pri kateri bi lahko starši posedeli, ko čuvajo svoje dirjajoče malčke. Moti kup odvečne zemlje, ki se neurejen bohoti sredi trate. Ideja torej odlična, izvedba pa precej šepava. Upam, da bo kdo zadeve poštimal do konca kot se šika, brez da bi za to zaporavili dodatnih sto jurjev. Bi morala biti stvar narejena lično že kar v startu, sicer bo to pokazatelj, da se nekdo ukvarja s stvarmi, ki jih v resnici ne obvlada.
22.8.2017Oceninovomeščan 
A ni bilo že navedeno, da je ta lokacija namenjena za dolgo pričakovani bazen ?
23.8.2017 3 (3) (0)OceniGregorjev kiks 
Kar se tiče mene, je okej. Zaradi mene se lahko poganjajo tudi 81 ( in več:) gospe in gospodje..zakaj bi bilo to kaj takšnega? Ojoj ojoj, bolj me recimo moti, da je projekt vključen v prostor, ki je za moje pojme, res lep, zelen. Odkar je ta zadeva, pa temu ni več tako. Ne vem zakaj niso tega umestili v recimo Plavo laguno al pa na Slavko. To je kr neki. Na Loki bi bilo potrebno ohranjati naravne danosti, ne pa posegati vanjo. Zadeva je podobna "tujku", ki ne paše sem in pika. Macedoni se je hotel približati mladini, pa je pač kiksnil.
23.8.2017 3 (3) (0)Ocenilokalpatriot 
kaj ta ne kiksne? macedoni mislim:)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava