šport

Žana Pintarič olimpijsko premiero končala v prvem krogu izločilnih bojev

30.7.2024 | 14:00 | STA; M. K.

Pariz - Slovenska lokostrelka Žana Pintarič je nastope na premiernih olimpijskih igrah med posameznicami v disciplini ukrivljeni lok končala v prvem krogu izločilnih bojev. Od slovenske lokostrelke je bila boljša Brazilka Ana Luiza Sliachticas Caetano. Ta je v naslednji krog napredovala z izidom 6:2. Pintarič bo v Parizu nastopila tudi v mešanih parih.

Žana Pintarič, 20-letna Semičanka, v današnjem nastopu (Foto: Lokostrelska zveza Slovenije)

Žana Pintarič, 20-letna Semičanka, v današnjem nastopu (Foto: Lokostrelska zveza Slovenije)

Slovenka je odločno začela srečanje, v prvem krogu je dvakrat zadela desetico in enkrat devetico ter povedla z 2:0. A v nadaljevanju je bila nekoliko manj natančna, ob tem pa je Brazilka stopnjevala svojo predstavo.

"Začetek je bil res super, na prvi krog sem najbolj ponosna, ker sem izvedla vse strele, kot se gre," je o rezultatu 29 v prvi seriji dejala 20-letna Slovenka. V tretjem se ji je nato ob izenačenju pri 2:2 nekoliko zatresla roka, tako da je v zadnjem od treh puščic dosegla sedmico. "Pri tisti sedmici res nisem dovolj odločno streljala. Ampak se mi zdi, da sem preostalo opravila dobro," je dodala prva slovenska lokostrelka z nastopom na olimpijskih igrah.

"Danes sem predvsem uživala, da lahko sploh nastopam tukaj. Dneve po kvalifikacijah sem se bolj lovila, želela sem najti tisti pravi strel, po katerem bi se lahko orientirala na dvoboju. Danes sem na strelišče zato prišla z mislijo, da bo, kar bo ... Naredila sem vse, kar sem lahko, na koncu mi je zmanjkalo nekoliko sreče," je še dodala.

Dvajsetletna Pintarič, prva slovenska lokostrelka na olimpijskih igrah, je v kvalifikacijah v konkurenci 64 tekmovalk zasedla 46. mesto in se torej uvrstila v spodnjo polovico uvrščenih. Njena brazilska tekmica je kvalifikacije končala na 19. mestu.

Kvalifikacije še niso bile prvo sito na olimpijskih igrah, saj so se vse tekmovalke uvrstile v prvi izločilni krog. Na podlagi razvrstitve v kvalifikacijah se določajo pari v prvem krogu izločilnih bojev.

Pintarič je letos poskrbela za zgodovinski mejnik, ko se je kot prva Slovenka v lokostrelstvu uvrstila na OI. "Te olimpijske igre so mi dale vedeti, koliko dela je še pred mano in kako lepo je, ko te v dvoboju spremlja taka množica ljudi," je dejala po današnjem nastopu.

Študentka geologije na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani ni edina slovenska tekmovalka v Parizu v lokostrelstvu. V sredo bo v izločilnih bojih nastopil tudi 24-letni Domžalčan Žiga Ravnikar.

Ravnikar si je z 31. mestom kvalifikacij v prvem krogu izločilnih bojev v sredo zagotovil obračun z Italijanom Federicom Musolesijem. Italijan je bil v kvalifikacijah 34.

Slovenska lokostrelca bosta skupaj nastopila tudi na tekmi mešanih parov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava