namig za premik

Okrogla miza: Vizualna onesnaženost nove dobe, Galerija Božidar Jakac

6.7.2024 | 18:00

Vizualna onesnaženost nove dobesobota, 6. julij, ob 18. uri

Na pogovoru v sklopu razstave Nova doba: Umetniški diskurzi o družbenih in klimatskih spremembah sodelujejo: Danilo Milovanović (umetnik), Zaš Brezar (Landezine), Lara Gligić (Prostor vmes), Goran Milovanović (GBJ), moderira pa Miha Colner.

Sodelujoči sogovorniki bodo odprli razpravo o načinih prostorskega urejanja kulturne krajine, ki je v sodobnem času vse bolj podvržena vizualnem onesnaženju. V fokusu bo delo umetnika Danila Milovanovića Preglaševanje jesiharja (2023), v katerem se osredotoča na pojav slabo reguliranega oglaševanja v ruralnem in urbanem okolju. Kulturna krajina v Sloveniji je namreč v zadnjih tridesetih letih podvržena izraziti komercializaciji in s tem vizualni kakofoniji, kar je tudi posledica potrebe umeščanja oglasnih mest v prostor in manka zakonskega urejanja tega področja. Na pogovoru zato sodelujejo strokovnjaki z različnih področij, kot so umetnost, arhitektura, urbanizem in krajinska arhitektura.

Pogovor se odvija v sklopu razstave Nova doba: Umetniški diskurzi o družbenih in klimatskih spremembah, ki predstavlja dela dvanajstih umetnic in umetnikov ter umetniških skupin iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije. Umetniki se v svojih praksah dosledno in dolgoročno posvečajo odnosu med človekom in naravo, pri tem pa podajajo umetniški komentar na nekatera od najaktualnejših vprašanj sodobne družbe, kot so ekologija, klimatske in družbene spremembe in ohranjanje okolja.

‹ nazaj