Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 27. julij 2024
08:30 Izobraževalni dogodek: Od točke 20 do baze 80, Parkirišče pred Bazo 20 Dolenjske Toplice
09:00 Dan odprtih vrat na posestvu Dobrodih in predstavitev novega turističnega produkta, Dolenje Sušice
16:00 Ogled Hudičevega turna in muzeja starodobnikov v Soteski, Hudičev turn Soteska
20:00 27. Anin sejem, Mestni trg Višnja Gora
nedelja, 28. julij 2024
09:00 - 14:00 27. Anin sejem, Mestni trg Višnja Gora
VečBela krajina
sobota, 27. julij 2024
11:30 2. vseslovensko srečanje letalcev z blagoslovom letal in pilotov, vzletišče Prilozje
sreda, 31. julij 2024
21:00 PZG: Koncert Eve Boto, grad Metlika
četrtek, 1. avgust 2024
20:00 Kultura pod krošnjami 2024 - gledališka predstava Kaj bi, Che bi?, pod lipami na Gričku Črnomelj
sreda, 7. avgust 2024
18:30 PZG: Operna pravljica za otroke "Janko in Metka", Grad Metlika
četrtek, 8. avgust 2024
20:00 PZG: Koncert Počeni Škafi, Grad Metlika
VečPosavje
sobota, 27. julij 2024
20:00 Veselica PGD Telče z ansamblom Veseli Dolenjci, pri gasilskem domu Telče
20:00 Krajevni praznik PGD Bukošek 2024 s skupino Džuboks, pred gasilskim domom Bukošek
20:00 Gledališka skupina Društva Trg Sevnica: ''Milo za drago'', Starograjska ulica Radeče
20:00 Gasilska veselica z Gadi, pred GD Stranje
sreda, 31. julij 2024
20:00 Koncert Glasbe Mladih IV., Viteška dvorana Brežice
Več24.4.2024 | 14:10 | Besedilo in fotografije: L. Markelj
Skupina učencev 6. , 7. in 8. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič je danes dopoldne v novomeški Supernovi ponujala slastne obroke iz zavržene hrane.
Novo mesto - 24. april že četrto leto zapored zaznamuje dan, posvečen problematiki zavržene hrane. Na ta dan z različnimi akcijami mnogi spodbujajo ljudi k zmanjševanju in preprečevanju nastajanja zavržene hrane, ki je problem.
Predstavljene so tudi številne možnosti za uporabo živil, ki sicer pogosto ostanejo neporabljene. Poudarek je tudi na ozaveščanju o pomenu premišljenega načrtovanja nakupov.
V okviru dneva zavržene hrane je s posebno akcijo v projektu Kuhna pa to sodelovala tudi skupina učencev OŠ Drska iz Novega mesta in danes dopoldne v Supernov obiskovalcem ponujala zanimive obroke, ki so jih pripravili iz ostankov hrane in sicer predjed, glavno jed in sladico.
Kot je povedala njihova mentorica Jožica Muhič, so za predjed pripravili namaz iz ajdove kaše, za glavno jed špargljevo juho z žličniki iz pire krompirja, za sladico pa so ponujali kruhov narastek z jabolki. Obiskovalci so bili navdušeni in morda so tudi sami dobili idejo, da kaj podobnega naredijo sami doma.
Osnovnošolci z Drske v projektu Kuhnapato sodelujejo že od vsega začetka, to je 14 let, in v tem času so pripravili že zanimive jedi in izbrskali mnoge stare recepte, dosegli pa tudi že lepe uspehe. Sedaj projekt nima več tekmovalnega značaja.
Na svetu zavržemo 30 odstotkov pridelane hrane!
Je pa problematika zavržene hrane gotovo danes zelo pereča. Zavržena hrana je eden večjih svetovnih izzivov, ki s seboj nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Kljub temu, da zaradi lakote in podhranjenosti trpi okoli 700 milijonov ljudi, se na svetu zavrže približno 30 odstotkov pridelane hrane.
Povprečen Slovenec po podatkih Statističnega urada RS v enem letu zavrže okoli 72 kilogramov hrane. Največ odpadne hrane nastaja v gospodinjstvih, in sicer 47 odstotkov. Sledijo so gostinstvo in strežba hrane s 37 odstotki, trgovina z živili z 9 in proizvodnja hrane s 7 odstotki.
Letošnja kampanja ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane spodbuja, naj zbudimo svojo hranozavest ter s hrano ravnamo varčno. Ključni koraki za manj zavržene hrane so, da načrtujemo svoje obroke, kupujemo lokalno, trajnostno hrano in ostanke hrane uporabimo za pripravo novih jedi.
Slika 1: Skupina učencev 6. , 7. in 8. razreda OŠ Drska z mentorico Jožico Muhič je danes dopoldne v novomeški Supernovi ponujala slastne obroke iz zavržene hrane.
Slika 2: Boste poskusili?
Slika 3: Obiskovalci trgovskega centra so se radi ustavili ob njihovih mizah.
Povezane objave
Ocene komentarjev