dolenjska

V korenju preveč kadmija: Bi bila lahko kriva velika količina padavin?

14.11.2023 | 14:15 | L. Markelj

Irena Pust Rangus večino svojih pridelkov in predelane zelenjave proda na tržnici v Novem mestu. (Foto: L. M.)

Irena Pust Rangus večino svojih pridelkov in predelane zelenjave proda na tržnici v Novem mestu. (Foto: L. M.)

Radovlja - Ob uradnem nadzoru je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v začetku oktobra na kmetiji Irene Pust Rangus v Radovlji v občini Šmarješke Toplice odvzela vzorec korenja. Rezultati analize so bili znani v teh dneh in pokazali so na presežno vrednost kadmija, zato so pridelek odpoklicali iz prodaje. Šlo je za nesprejemljivo tveganje za zdravje odraslih, otrok in dojenčkov.

Pridelovalka Irena Pust Rangus, dipl. inženirka agronomije in hortikulture, ki vodi zelenjadarsko kmetijo že približno dve desetletji, pove, da so bili nad rezultati vzorčenja korenja presenečeni in ne vedo, zakaj bi vsebovalo toliko kadmija. Vsa leta imajo veliko kontrol in vzorčenj različnih pridelkov, pa še nikoli ni bilo nič narobe.

Zaradi presežne vsebnosti kadmija iz prodaje odpoklicali rdeče korenje s kmetije Pust Rangus – Vzrok onesnaženja še ni znan – Vnovičen pregled in vzorčenje prsti

Celoten članek lahko preberete v elektronski obliki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (2)

14.11.2023 5 (6) (1)OceniJožko 
Presenečeni da so ?!! Nobenega presenečenja ne bi smelo bit. Ozrite se v nebo. Za ostanki, ki ostajajo za potniškimi avioni in prekrijejo nebo in to skoraj vsak dan, ne pada destilirana voda...!!! Odkrili bodo še barij pa stroncij, aluminij in še marsikaj. In nihče o tem niti ne pisne. Pridelovalci, trgovci in potrošniki pa se čudijo in še bolj se bodo.
15.11.2023 3 (3) (0)Ocenitrue truic 
V komformizmu ni tovrstnega čudenja. Je samo: pa saj se men ne bo nič zgodilo, če pa bo, nas bo pa že negdo rešil...mi ne rabmo nič reagirat in ne moremo nič, lahko le opazujemo in nato tiščimo glavo v pesek....zato pa je potem jok in stok , čuden koren, banda ki krade, laže, manipulira, da prav imaš jožko....nočjo vedet, se bojijo vedet, jokatin stokat jih pa ni sram...:)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava