Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 4. maj 2024
06:30 Pohod na Golico in Španov vrh, zbor pred Tušem Novo mesto
10:00 Vodena vadba na Trim stezi Novo mesto, Olimpijski center Novo mesto
10:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
20:00 Košarka - Krka : LTH Castings, ŠD Leona Štuklja Novo mesto
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Kolesarski maraton "Po dolini reke Krke", Glavni trg Novo mesto
VečBela krajina
sobota, 4. maj 2024
08:30 Akcija Občanka (pregled dojk), ZD Metlika
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
VečPosavje
sobota, 4. maj 2024
09:00 Pohod po poti trapistov, zbor na starem trgu Brestanica
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
Več20.11.2019 | 09:30 | M. Ž.
Ljubljana - Začenja se že šesta sezona projekta Hrana ni za tjavendan. Z njim želijo otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma. V tem šolskem letu se je v projekt prijavilo 94 izobraževalnih ustanov, med njimi jih je 17 tudi iz JV Slovenije, in sicer devet osnovnih šol, dva vrtca in šest srednjih šol, so sporočili organizatorji.
Začetek projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajata program Ekošola in Lidl Slovenija, letos sovpada z Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov, ki bo tokrat pozornost namenjal preprečevanju nastajanja odpadkov in njihovi ponovni uporabi, k čemur na področju zavržene hrane stremi tudi program Ekošola in Lidl Slovenija. Povprečen Slovenec namreč zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 132 tisoč ton hrane, ki jo zavržemo pa je skoraj 40 odst. užitnega dela, ki bi ga lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano zmanjšali, opozarjajo.
Z ozaveščanjem o problematiki zavržene hrane začenjajo pri najmlajših in mladostnikih, ki bodo s svojim znanjem in ustvarjalnostjo tudi odrasle spodbudili k pravilnemu ravnanju s hrano. Projekt Hrana ni za tjavendan sodelujočim izobraževalnim ustanovam omogoča pripravo raznolikih ukrepov, s katerimi pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane, projekt pa vključuje tudi družinske člane vsakega sodelujočega.
Lani je v projektu sodelovalo 3500 otrok in 250 mentorjev z več kot sto izobraževalnih ustanov, v povprečju pa so kar za 40 odstotkov zmanjšali količino zavržene hrane. »Opažamo, da se zavedanje o problematiki zavržene hrane krepi in, da se v številnih slovenskih izobraževalnih ustanovah zavedajo dejstva, da je hrana vrednota, ki jo je treba spoštovati in z njo ravnati odgovorno. Z utrjevanjem aktivnosti in nadaljnjim izobraževanjem, tako najmlajših kot tudi starejših, se odstotek zavržene hrane vsako leto zmanjšuje. Verjamemo, da bo nova sezona projekta še pripomogla k temu,« pravijo v programu Ekošola.
Med udeleženci iz JV Slovenije so tako otroci iz osnovnih šol Dolenjske Toplice, Drska, Grm Novo mesto, Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, Jurija Dalmatina Krško, Leskovec pri Krškem, Trebnje, Trebnje – POŠ Šentlovrenc in Tržišče, Vrtec pri osnovni šoli Stopiče in Vrtec Sonček pri OŠ Šmarjeta ter Ekonomska šola Novo mesto, GRM Novo mesto - Center biotehnike in turizma, GRM Novo mesto - SŠ za gostinstvo in turizem, Srednja šola Črnomelj, ŠC Novo mesto - Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ter ŠC Novo mesto - Srednja strojna šola.
Lasten zgled velja
Za sodelujoče izobraževalne ustanove v projektu Hrana ni za tjavendan sta snovalca pripravila različne aktivnosti, glede na starostno skupino otrok. »Najmlajše bosta o pravilnem ravnanju s hrano poučila gospa Kuhla in gospod Polentnik, srednješolci pa bodo o problematiki v lokalnem okolju pripravili novinarski video prispevek ali oglas. Ker pa lahko otroke največ naučimo prav z lastnim zgledom, so vse sodelujoče šole prejele 'Kuhlin družinski dnevnik zavržene hrane', ki ga otroci izpolnjujejo doma skupaj s svojimi starši, tako da v svojem gospodinjstvu zaznajo vzroke zavržene hrane in poiščejo rešitve. Vsaka družina bo pozvana tudi k zapisu družinske zaveze za zmanjševanje zavržene hrane in ustvarjanju družinskega recikliranega recepta,« so orisali dejavnosti v projektu.
Reciklirana kuharija
Kako iz ostankov hrane od kosila ali večerje ustvariti popolnoma novo in okusno jed, se bodo v okviru projekta tudi letos lotili otroci v natečaju Reciklirana kuharija, kjer bodo z inovativnimi načini ponovne uporabe živil oblikovali nove recepte. Zmagovalne jedi bodo izdane v priročni kuharski knjižici, ki bo zagotovo postala obvezna oprema vsakega gospodinjstva. Knjižice iz zadnjih treh leti projekta so na voljo na spletni strani Ustvarimo boljši svet, so še zapisali v sporočilu za javnost.
Slika 1: Utrinek z enega od zaključnih dogodkov v preteklosti. (Foto: program Ekošola)
Povezane objave
Ocene komentarjev