Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Kolesarski maraton "Po dolini reke Krke", Glavni trg Novo mesto
14:00 Praznovanje pomladi, vaško središče Gradež
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
VečBela krajina
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
VečPosavje
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
Več18.4.2019 | 18:05 | Besedilo in fotografije: B. Dušič Gornik
Prejemnice nagrad za najbolje ocenjeno potico na letošnjem otoškem festivalu: (z leve) Katja Štajdohar, Marija Štaut in Terezija Lipar. (Foto: B. D. G.)
Otočec - Če se še niste odločili, kakšno potico boste spekli za letošnjo veliko noč, ste lahko idejo zanjo dobili na današnjem 3. Festivalu velikonočne potice na gradu Otočec. Lahko pa vam delno pomagamo tudi mi s fotoreportažo in z nekaj informacijami z dogodka.
Strokovno ocenjevalno komisijo je vodil prof. dr. Janez Bogataj, etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, sestavljali pa sta jo še mag. Marlena Skvarča, senzorična preskuševalka živil, in Janja Strašek, svetovalka za zdravo prehrano v Termah Krka, ki so festival tudi organizirale.
Poskusili in ocenili so 54 različnih potic in izbrali tri najboljše. Najboljšo potico po oceni komisije je letos spekla Marija Štaut iz Naklega. Pripravila je podbreško potico z nadevom iz tepk in suhega sadja, ki so jo zasnovale in tudi poimenovale članice Kulturnega društva Tabor Podbrezje iz okolice Naklega.
Drugo nagrado je za lešnikovo potico prejela Terezija Lipar iz Šentjerneja, tretjo pa za kokosovo potico Katja Štajdohar iz Novega mesta.
Kot je dejal dr. Bogataj, so ustvarjalci potic tudi letos postregli z nekaj novimi nadevi in se vestno držali oblike, to je potice v tradicionalnem potičniku. Predsednik komisije je nekoliko pogrešal več slanih potic, v katerih bi lahko prišla do izraza tudi razna zelišča, bil pa je prijetno presenečen nad idejo veganske ocvirkove potice, v kateri so se valjali »ocvirki« iz sejtana.
Letos so prvič k sodelovanju povabili tudi dijake in študente gostinskih šol, in čeprav je bila udeležba slaba, v prihodnjih letih računajo tudi na mlade, je poudarila Andreja Zidarič iz Term Krka.
Novost letošnjega otoškega ocenjevanja potic je tudi potičarski sejem, ki je na stojnicah ponujal razne sestavine, ki opredeljujejo slovensko potico, kot so moka, suho sadje in med, pa tudi pripomočke za peko, kot so pravi slovenski glineni modeli, in knjige s tradicionalnimi recepti.
Nagrade za najboljše potice so podelili na prireditvi s priložnostnim programom, v katerem so nastopili otroci iz lokalne šole. Vse zbrane potice so bile tudi naprodaj, s čimer so dali prireditvi tudi humanitarno noto. Kot je povedala Vesna Dular, predsednica novomeškega Območnega združenja Rdečega križa, bodo zbrani denar namenili socialno ogroženim dolenjskim družinam oz. njihovim otrokom za nakup šolskih potrebščin in pripomočkov. Tudi z morebitnimi neprodanimi poticami nameravajo razveseliti družine, ki si v času praznikov potico težje privoščijo.
Direktor Term Krka Jože Berus je ta dan s ponosom naznanil, da je Otočec dobil svojo otoško potico, ki jo že pečejo v vseh enotah družbe. Potica in ideja zanjo je delo Tatjane Cerjak, mlade nadarjene slaščičarke na Gradu Otočec.
Galerija (33)
Slika 1: Prejemnice nagrad za najbolje ocenjeno potico na letošnjem otoškem festivalu: (z leve) Katja Štajdohar, Marija Štaut in Terezija Lipar. (Foto: B. D. G.)
Slika 2: Prireditve s podelitvijo nagrad se je udeležila tudi kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Slika 3: Letos prvič še potičarski sejem z lokalnimi ponudniki.
1/33: potice 01
2/33: potice 02
3/33: potice 03
4/33: potice 04
5/33: potice 05
6/33: potice 06
7/33: potice 07
8/33: potice 08
9/33: potice 09
10/33: potice 10
11/33: potice 11
12/33: potice 12
13/33: potice 13
14/33: potice 14
15/33: potice 15
16/33: potice 16
17/33: potice 17
18/33: potice 18
19/33: potice 19
20/33: potice 20
21/33: potice 21
22/33: potice 22
23/33: potice 23
24/33: potice 24
25/33: potice 25
26/33: potice 26
27/33: potice 27
28/33: potice 28
29/33: potice 29
30/33: potice 30
31/33: potice 31
32/33: potice 32
33/33: potice 33
Ocene komentarjev