Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 4. maj 2024
06:30 Pohod na Golico in Španov vrh, zbor pred Tušem Novo mesto
10:00 Vodena vadba na Trim stezi Novo mesto, Olimpijski center Novo mesto
10:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
20:00 Košarka - Krka : LTH Castings, ŠD Leona Štuklja Novo mesto
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Kolesarski maraton "Po dolini reke Krke", Glavni trg Novo mesto
VečBela krajina
sobota, 4. maj 2024
08:30 Akcija Občanka (pregled dojk), ZD Metlika
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
VečPosavje
sobota, 4. maj 2024
09:00 Pohod po poti trapistov, zbor na starem trgu Brestanica
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
Več4.12.2017 | 13:00 | Besedilo in foto: L. Markelj
Tri generacije, od stare mame do vnukinje, so se razveselile čudovito pečenega sončka: Ivanka, Darja in Metka.
Šentjernej - Pri Štembergerjevih v Šentjerneju, kjer imajo že vrsto let vinogradniško kmetijo in slovijo po izvrstnih vinih, obiskovalcev ne manjka. Odkar je spomladi njihov cviček zmagal na Tednu cvička, gospodar Gregor Štemberger pa je bil okronan za kralja cvička, je takih priložnosti še več. A žena Darja ni nikoli v zadregi, kaj postreči - je namreč izvrstna slaščičarka, ki zna hitro pripraviti kaj za pod zob: tako sladice kot kaka slana peciva, ki se seveda bolj podajo k cvičku.
Že takrat, ko je novi kralj cvička v domači kleti priredil sprejem za svoje prijatelje, je njegova žena postregla z izvrstnimi domačimi dobrotami in pecivi, med katerimi pa je bilo največ pozornosti deležno njeno kvašeno in masleno sonce. Lepo na pogled, a tudi slastno. Njegovi žarki so se kar topili v ustih gostov.
Darja je takšno sonce v tem letu, odkar je žena kralja cvička, naredila nič kolikokrat, »saj če moža spremljam na kake dogodke, ne morem iti prazna. Rada ponudim kaj svojega in to pecivo je vsem res všeč,« pove. Z veseljem ga je spekla tudi za bralce naše Žive in to en dva tri. Kako se zna obrniti v kuhinji - stoj in glej!
»Lahko naredimo sladko ali slano varianto, odvisno, kaj nam je bolj všeč oz. kaj bomo zraven ponudili. Testo je enako, le nadev oz. premazi so različni,« pove Darja, ki se je najprej izučila za trgovko, a se je pozneje prekvalificirala v slaščičarko in sedaj že sedmo leto vodi družinsko Slaščičarno Košak na plac, sredi Šentjerneja. Prevzela jo je od mame Ivanke Košak, ki je izdelovalka sladic sladic že 45 let in tudi danes hčerki še vedno pomaga v kuhinji, ravno tako njena druga hčerka Nataša. Odprto imajo kar vse dni v tednu.
NADALJUJE SLAŠČIČARSKO TRADICIJO
Slovijo po izvrstnih kremnih rezinah, ki jih delajo po svojih recepturah, pa različnih torticah in poleti po inovativnih sladoledih z raznim sadjem. Letos so npr. ponudili grozdnega, pa tudi kremšnitin je bil mnogim zanimiv. Tudi krofe delajo na star način.
»Naše sladice so sveže, delane po starih in preizkušenih receptih, ne uporabljamo pripravljenih zmesi, emulgatorjev in stabilizatorjev. V mislih imamo tudi ljudi z alergijami, ki jih je vse več. Naše slaščice so preproste in dobre in ljudje so počasi začeli vse to ceniti in se vračajo,« opaža Darja Štemberger, ki je vesela, da ji v slaščičarni rada priskoči na pomoč tudi 18-letna hčerka Metka, dijakinja novomeške biotehnične gimnazije. Zelo priden je tudi sin Jernej, ravno tako srednješolec, doma pa še vedno po svojih močeh pomagata tudi tast in tašča.
A žena aktualnega kralja cvička Darja Štemberger iz Šentjerneja se ne zna vrteti le v kuhinji - poprijeti zna za vsako delo, tudi v vinogradu, kjer opravil nikoli ne zmanjka.
Več o postopku priprave Darjinega peciva, torej slanega ali sladkega sončka, pa si preberite v prilogi Živa, ki je izšla v zadnji številki Dolenjskega lista.
Galerija (10)
Slika 1: Tri generacije, od stare mame do vnukinje, so se razveselile čudovito pečenega sončka: Ivanka, Darja in Metka.
Slika 2: Testo je fino kvašeno.
Slika 3: Tale sonček bo slan - nadev so pregreti ocvirki.
Slika 4: Darjin sonček je lahko sladica ali slano pecivo
Slika 5: Sonček ima zlato rumene žarke!
1/10: SONCEK001
2/10: SONCEK002
3/10: SONCEK003
4/10: SONCEK004
5/10: SONCEK005
6/10: SONCEK006
7/10: SONCEK007
8/10: SONCEK008
9/10: SONCEK009
10/10: SONCEK010
Povezane objave
Ocene komentarjev