FOTO: Pohod po Machovi poti - do unikatnih jaslic

27.12.2015 | 09:00

S sobotnega pohoda (Foto: B. D. G.)

S sobotnega pohoda (Foto: B. D. G.)

Velik Slatnik - Skupina vaščanov Velikega Slatnika je pod skalnim previsom pri Velikem studencu pod svojo vasjo pred dnevi postavila unikatne jaslice, ki so si jih z zanimanjem ogledali tudi pohodniki po Machovi učni poti. V toplem sobotnem popoldnevu, na Štefanovo, se je namreč na pot od Malega do Velikega Slatnika podalo okrog 260 ljudi, ki so se odzvali povabilu organizatorja, Društva Machova dediščina pod Gorjanci, ki je pot tudi uredilo.

Člani društva in vaščani so na zaključku poti pri Velikem studencu pripravili kuhano vino in čaj ter pohodnikom, ki so med potjo dodobra spoznali učno pot, življenje Josepha Macha in njegove rodbine ter pripovedke o njih, za okrepčilo ponudili še "moravski bramborak", neke vrste krompirjev polpet.

Fotografija za spomin z nedeljske delovne akcije pri postavitvi jaslic in urejanju okolice. (Foto: Branko Babič)

Fotografija za spomin z nedeljske delovne akcije pri postavitvi jaslic in urejanju okolice. (Foto: Branko Babič)

Vaščani so prostor pod previsom očistili, saj so ga videli kot zanimivo točko ob nedavno zasnovani Machovi poti, v njegovi bližini pa so postavili tudi eno od lesenih počivališč za pohodnike, ki jih je izdelal vaški krovec. Ker je pod previsom in ob njem nastal zanimiv večnamenski vaški prostor, je poleti mimogrede padla ideja, da bi pod njega umestili jaslice. Skupina vaščanov je idejo vzela hudo zares. Lesene skulpture, ki jih lahko vidite na fotografijah, je izdelal Jože Jerman, ki je sovaščane presenetil s smislom za ustvarjanje z motorno žago. Presenetil je tudi sebe, kot nam je dejal, saj se je v tem delu prvič poskusil.

Zadovoljni po uspeli prireditvi (desno v rdečem Jože Jerman). (Foto: B. D. G.)

Zadovoljni po uspeli prireditvi (desno v rdečem Jože Jerman). (Foto: B. D. G.)

Zagnani vaščani so prejšnjo nedeljo dopoldne pod previsom postavili vse potrebno in v hlevček umestili figure, nato pa uredili tudi dotlej blatno okolico, ki so jo posuli z lesnimi sekanci in peskom. Postavitev jaslic in ureditev okolice je delo cvetličarskega mojstra Zvoneta Blažiča, sicer tudi slatenskega sovaščana.

Jaslice je na predbožični večer, tik pred tradicionalno polnočnico, blagoslovil še župnik, za to priložnost pa jih vaščani tudi osvetlili s svečkami in baklami.  Krajani so se tam zbrali tudi na božič in zvečer pri jaslicah skupaj zapeli.

B. Dušič Gornik

Galerija

Komentarji (1)

28.12.2015 1   (1)   (0)   Ocenipodgurc 
Pohod kot dogodek je zelo lepo uspel, jaslice pa tudi v pobožičnem (novoletnem) času vabijo na ogled in pomik za kakšno generacijo nazaj v časovnem smislu. Morda je ob teh jaslicah lažje navezati stik z naravo in tudi samega sebe se lažje sreča tukaj, kakor od množic ljudi (pre)nasičenih krajev in zgodb na taisto temo, kjer vse kipi od sodobne tehnike in tekmovanja, kako na čim manjšem kraju doseči kar največjo animacijo obiskovalcev, ki pa je žal prevečkrat preveč prazna, neosebna in komercialno usmerjena. To je zugolj moje mnenje, se pa zavedam (in spoštujem) trud in prizadevnost vseh organizatorjev, ki se trudijo s pripravo različnih prireditev! Moj nasvet - vabljeni v res idiličen podgorski kotiček, kjer si lahko spočijete in zbistrite misli in glavo in se z nekimi povsem novimi čustvi vrnete na svoje domove - ne bo vam žal!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava