Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 7. maj 2024
10:00 Tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v šahu - 29. memorial Jožeta Radeja in 4. kolo lige ZPS Gradex, Šegova 119 Novo mesto
13:00 Strokovno srečanje - demenca, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predstava dijakinj 3. letnika predšolske vzgoje "Kvočka in Kokut", Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predavanje - dr. h. c. Marjan Pipenbaher: Inženir - graditelj - arhitekt, FINI Novo mesto
19:00 Zaprtje razstave - Natalia Borčić: Viški tuneli, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
VečBela krajina
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
17:00 Ura pravljic in ustvarjalna delavnica, Ljudska knjižnica Metlika
19:00 Akcija Tik-tak, GD Suhor
VečPosavje
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
20:30 Noč utrdb - javno vodstvo in koncert, grad Brestanica
Več11.4.2012 | 13:45 | B. D. G.
Zdenka Kramar iz KGZ Novo mesto predstavlja projekt za spodbujanje lokalne oskrbe v Beli krajini. (Foto: BDG)
Novo mesto - Okrog 15. ure se bo v novomeški Hiši kulinarike končal posvet v okviru projekta Slovenija znižuje CO2, ki ga vodi Umanotera. Posveta so se udeležili nekateri predstavniki pridelovalcev, zlasti ekološki kmetje, pa tudi množica predstavnikov javnih ustanov, ki so uporabniki in naročniki lokalnih pridelkov in izdelkov.
Umanotera je v okviru projekta evidentirala 60 primerov dobrih praks, ki vplivajo na zniževanje CO2 in bo na osnovi njihovih izkušenj predlagala državi ukrepe. 20 med njimi jih je izbrala in jih predstavlja po državi; ena takih predstavitev pa je danes potekala v Novem mestu.
Projekt so predstavili v prvem delu posveta, v katerem so spregovorili še o pomenu ekološkega kmetijstva za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, Milanka Čanković iz finančnega ministrstva pa je predstavila uredbo za zeleno javno naročanje in še posebej poudarila tisto, kar je pomembno za naročanje živil, pijač in kmetijskih pridelkov.
Brigita Zupančič Tisovec iz Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto je prikazala pomen ekološke hrane za zdravje, Zdenka Kramar iz Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto pa projekt Lokalna oskrba v Beli krajini.
V drugem delu posveta so spoznali dobre prakse s tega področja: učinkovito lokalno oskrbo z ekološkimi živili v šolah in vrtcih v Rimu ter partnersko ekološko kmetovanje v okviru zavoda in portala Ekologičen. Sledila je še delavnica, v kateri so udeleženci poskušali oblikovati priporočila za ukrepe, ki bi spodbujali širjenje dobrih praks.
Slika 1: Zdenka Kramar iz KGZ Novo mesto predstavlja projekt za spodbujanje lokalne oskrbe v Beli krajini. (Foto: BDG)
Slika 2: Z lokalno in eko hrano do manj izpustov toplogrednih plinov
Slika 3: Z lokalno in eko hrano do manj izpustov toplogrednih plinov
Povezane objave
Ocene komentarjev