namig za premik

Svetovni dan demence - Sprehod za spomin, zbor pri DSO

18.9.2024 | 16:00

SPOMINČICE - ALZHEIMER SLOVENIJE

SPOMINČICA NOVO MESTO

Društvo za pomoč osebam z demenco

SPOMINČICE DOLENJSKE

Združenje društev za pomoč osebam z demenco in svojcem

Mesec september je mesec opominjanja javnosti na Alzheimerjevo bolezen, ki ga kot svetovni dan obeležimo 21. septembra.

V letošnjem mesecu  bodo vse aktivnosti potekale po sloganom "ČAS JE DA PREIDEMO OD BESED K DEJANJEM NA PODROČJU DEMENCE".

Da je zares čas vemo tisti, ki že vrsto let spremljamo in pomagamo bolnikom z demenco. V Sloveniji se število bolnikov giblje okoli 47000, v našem okolju 7000. V društvu Spominčica smo organizirali številna predavanja, delavnice, srečanja s pogovori, ki so jih obiskovali svojci oseb z demenco in si tako pridobivali osnovna znanja za nudenje pomoči osebi, v družini ali svojcu. Izdali smo dve novi zloženki, na nivoju republike je bila izdan vodnik za svojce ŽIVETI Z DEMENCO DOMA. Brez pomoči prevečkrat ostanejo tisti, ki nimajo nikogar od svojih v bližini. V društvih ugotavljamo, da razne pobude ostanejo le pri besedah, da nihče, ki razpolaga z denarjem, nič ne naredi za to, da bi imeli kje kakšen osebam z demenco primeren prostor za pogovore, izvajanje delavnic, srečanja. V naši soseščini so poskrbeli za razne oblike možnosti nudenja različnih aktivnosti, ki smo jih mi v društvu podali v zaključkih posveta jugovzhodne regije v maju 2024. Žal moramo povedati, da nismo seznanjeni z aktivnostmi občin, kaj delajo za izboljšanje stanja bolnikov z demenco.

V naslednjem tednu bodo potekale dejavnosti, ki bodo opozarjale javnost, da smo tu - z vami.

- ponedeljek, 16. 09. 2024, Unija nacionalnega zdravja pripravlja posvet,

- torek, 17. 09. 2024, Splošna bolnišnica Novo mesto organizira odprti dan z vrsto aktivnostmi, od razstav,    okroglih miz, do plenarnega dela skupin s poročanjem o zadolžitvah.

  Naše društvo bo opremilo stojnico z različnimi zloženkami, plakati in napisi in na okrogli mizi prestavilo pomen "prijaznih točk demenci" v našem okolju.

- sreda 18. 09. 2024, Dom starejših občanov Novo mesto organizira sprehod za spomin v okolici doma z     zborom pred domom ob 16.00.

- sobota, 21. 09. 2024, bodo občinski in krajevni odbori organizirali krajše sprehode za spomin v svojem     okolju med 9. in 11. uro.

Vabimo vas na omenjene prireditve. Oblecite se v barvo spominčice, rože, ki nas vse opozarja "ne pozabite nas"

Jožef Pečnik, operativni sekretar

‹ nazaj