kultura

Festival evropskega filma Brežice

29.8.2024 | 15:50 | M. L.

Brežice - Včeraj so v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice slovesno odprli Festival evropskega filma Brežice, ki bo v štirih dneh gledalcem ponudil deset filmov.

Viteška dvorana, v kateri so sinoči predvajali film, je bila eno glavnih prizorišč, kjer so posneli film. Na fotografiji: Viteška dvorana na sliki iz filma.

Viteška dvorana, v kateri so sinoči predvajali film, je bila eno glavnih prizorišč, kjer so posneli film. Na fotografiji: Viteška dvorana na sliki iz filma.

Zbrane sta pozdravila direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj in brežiški župan Ivan Molan. Župan je izrazil posebno zadovoljstvo, da je pobudnik in programski direktor filmskega festivala v Brežicah Aleš Pavlin, Brežičan. Poudaril je, da tudi nekatera društva v občini snemajo filme.

Slavnostna govornica je bila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Kot je rekla, je festival izredna popestritev že tako bogatega brežiškega kulturnega dogajanja, hkrati pa prinaša novo dodano vrednost v slovenski kulturni prostor. Filmi, ki jih je za festival izbral programski direktor Aleš Pavlin, obravnavajo vedno aktualne teme in gledalcev ne bodo pustili ravnodušnih. »Vztrajajte pri svoji viziji. In prepričana sem, da bomo že čez nekaj let lahko govorili, da Brežice in Slovenija gostita enega pomembnejših filmskih festivalov v regiji,« je rekla Urška Klakočar Zupančič.

Glavna koordinatorka festivala je Mojca Florjanič, brežiška podžupanja.

Mojca Florjanič

Mojca Florjanič

Festival po njenih besedah povezuje različne kulture in zgodbe, ki se prepletajo v evropski filmski ustvarjalnosti. Evropski filmi so premikali meje, preizpraševali družbene norme in se dotikali najbolj skritih kotičkih človeške duše,« je rekla Florjaničeva. Brežice, bogate s kulturno dediščino, so po njenem še danes idealno prizorišče za filmske ustvarjalce.

Programski direktor Aleš Pavlin je bil vesel vzdušja na otvoritvenem večeru. »Čudovito, magični večer. Brežice smo postavili na zemljevid filmskih festivalov. Imeli smo otvoritev s filmom presenečanja, glavnina ključnega dogajanja je v Viteški dvorani. In film smo si ogledali v Viteški dvorani. To je znameniti film Rozenkranc in Gildenstern sta mrtva z Garyjem Oldmanom in Timom Rothom, v glavni vlogi z velikim igralcem oskarjevcem Richardom Dreyfussom. Film je dobil v Benetkah na festivalu – festival v Benetkah odpirajo nocoj – zlatega leva pred 34 leti. Pred 35 leti so film snemali tukaj. Nocoj smo imeli štiri zelo drage goste, takrat mlade igralce, danes velike tri hrvaške igralce Livia Badurino, Vilija Matulo in Željka Vukmirico in slovenskega igralca Branka Završana, ki so si film po 35 letih ogledali v tem ambientu. Tako da moram reči, da je občutek prvega večera slavnosten.

Aleš pavlin (desno) se je po filmu pogovarjal z nekaterimi igralci, ki so prav v tej dvorani snemali film pred 35 leti.

Aleš pavlin (desno) se je po filmu pogovarjal z nekaterimi igralci, ki so prav v tej dvorani snemali film pred 35 leti.

Menim, da je občinstvo dobro sprejelo odprtje in film presenečenja. Tudi za naslednje večere je zelo veliko zanimanje,« je rekel Pavlin. Danes se gledalcem po njegovem obeta spet poseben filmski dogodek. »To bo poklon Radku Poliču. Pride režiser Nevio Marasović, glavni igralec ob Radku Stjepan Perič, Poličev spomin pride počastiti tudi Milena Zapančič,« je rekel Pavlin.

Med udeleženci sinočnje slovesnosti ob začetku filmskega festivala so bili med drugimi minister za finance Klemen Boštjančič ter poslanki Nataša Avšič Bogovič in Lena Grgurevič. Slovesno odprtje, ki ga je povezovala Anja Urek, sta glasbeno popestrila Adrijana Jelen in Dejan Jerončič.

Jutri ob 20. uri bo na sporedu film Varuhi formule, prti katerem so sodelovali tudi slovenski koproducenti. »To je zelo uspešen film, ki je imel svetovno premiero lani v tem času v Locarnu na Piazza Grande in zdaj še potuje po festivalih in pobira nagrade. Pred dnevi so ga ponovno predvajali na festivalu v Nišu in spet je doživel ovacije,« je povedal Aleš Pavlin.

V soboto zvečer bo zaključni film, sledila bo podelitev nagrade občinstva in koncert glasbene skupine Funk Parker.

‹ nazaj

Galerija (16)

IMG_7279_000
IMG_7280_000
IMG_7297_000
IMG_7304_000
IMG_7312_000
IMG_7314_000
IMG_7315_000
IMG_7319_000
IMG_7320_000
IMG_7324_000
IMG_7325_000
IMG_7328_000
IMG_7329_000
IMG_7331_000
IMG_7332_000
IMG_7333_000

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava