kultura

V Galeriji Božidar Jakac razstava Jožeta Marinča

14.8.2024 | 12:00 | STA; M. K.

Kostanjevica na Krki - V Galeriji Božidar Jakac - Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici na Krki bodo ob umetnikovi 70-letnici drevi ob 19. uri odprli pregledno razstavo slikarja Jožeta Marinča. Kot so zapisali v galeriji, je Marinč edini v Kostanjevici na Krki živeči vizualni umetnik zadnjih desetletij in pomemben akter pri popularizaciji slikarstva v regionalnem okolju.

Jože Marinč v ateljeju, 2024 (Foto: Jaka Babnik, arhiv GBJ)

Jože Marinč v ateljeju, 2024 (Foto: Jaka Babnik, arhiv GBJ)

Marinču se zato poklanjajo z veliko retrospektivno razstavo, ki na ogled postavlja časovni prelet umetnikovega iskanja in razvijanja samosvoje likovne govorice, ki je bila vedno usmerjena k iskanju novih poti. Od začetkov s še jasno prepoznavnimi krajinami in tihožitji v umirjenih odtenkih, do velikih formatov, na katerih se v vrtincih barv spajajo moč narave, starodavni rituali, lokalna mitologija in izraz razpoloženjskih ter čustvenih stanj.

Umetnika na razstavi predstavljajo s približno 80 deli, ki obsegajo študijska iskanja in abstrahirano figuraliko, s katero je "dokumentiral" kostanjeviško tradicionalno pustovanje v ciklu Praznovanje šelme/Šelmarije, vse do gestualnega slikarstva, samodejno izslikanih "kapljevin" in drugih tehničnih ter prostorskih eksperimentov. Marinčev barvni svet, ki sredi 90. let minulega stoletja dobi značilen divji karakter, začutimo pa ga že v zgodnjih slikah dekorativnih rut, je, kot v katalogu opiše kustos razstave Andrej Smrekar, "... optimističen, vedno v bohotni rasti, v svojih napetostih in magmatskih valovanjih lahko katastrofičen, a vedno ploden, obetajoč, intenziven - odraz ustvarjalnega nemira".

Kot so še zapisali, slikarja primarno poznamo kot abstraktnega ekspresionista, ki inspiracijo črpa predvsem iz naravnega okolja in ga predrugači v svoji specifični maniri; ta pa je v prostore razstavišča vnesla igrivo energijo.

Leta 1954 v Dolnji Brigi pri Kočevski Reki rojeni Marinč je diplomiral na ljubljanski likovni akademiji leta 1979 pri prof. Janezu Berniku, dve leti kasneje pa je pri njem opravil še specialko. Leta 1995 in 2002 je študijsko bival v Parizu, leta 1995 pa v avstrijskem Millstattu.

Fasada hidroelektrarne Krško, 2013 - na pločevino natisnjeni murali, 200m 2  (Foto: umetnikov arhiv)

Fasada hidroelektrarne Krško, 2013 - na pločevino natisnjeni murali, 200m2 (Foto: umetnikov arhiv)

Svoj pečat je pustil v javnem prostoru - poslikava hidroelektrarne Krško in Simfonija pomladi na Starem trgu v Novem mestu -, kot tudi na OŠ Jožeta Gorjupa kot pedagog in mentor mladim ustvarjalcem v okviru Grafičnega bienala jugoslovanskih otrok in kot organizator še vedno aktualnih Extempor. Razstavljal je v večini relevantnih razstavnih prostorov v Sloveniji in v tujini, med drugim v Egiptu, Čilu in Estoniji.

Simfonija pomladi, 2014, Čitalniška ulica, Novo mesto - akril na kovino, 48 m 2  (Foto: Tomaž Grdin)

Simfonija pomladi, 2014, Čitalniška ulica, Novo mesto - akril na kovino, 48 m2 (Foto: Tomaž Grdin)

Razstava v Galeriji Božidar Jakac bo na ogled do 27. oktobra.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava