Dan odprtih vrat vzrejne postaje za velikega pupka (tudi ob 11., 13. in 15. uri), uprava Kozjanskega parka Podsreda

18.7.2024 | 09:00

Zadnje leto podporne vzreje za velikega pupka v Kozjanskem parku

V Kozjanskem parku že tretje leto zapored izvajamo ukrep podporne vzreje za velikega pupka (Triturus carnifex) s projektnega območja Jovsi (Natura 2000 Dobrava – Jovsi). Z vzrejo smo pričeli v letu 2021, ko smo v okviru projekta LIFE AMPHICON vzpostavili prvo tovrstno vzrejno postajo za dvoživke v Sloveniji in prvo vzrejno postajo za velikega pupka v Evropi. V zadnjih dveh letih uspešne vzreje smo v Jovse izpustili 307 mladih pupkov.

Podporna vzreja je eden izmed učinkovitih načinov okrepitve majhnih in ogroženih populacij dvoživk, saj z njo izboljšamo stopnjo preživetja odloženih jajc in iz njih izleženih ličink do mladih živali in tako povečamo številčnost populacije. V Jovsih namreč večina prvotnih vodnih teles presahne še predenj bi dvoživke zaključile preobrazbo in bile sposobne življenja na kopnem. Hkrati s podporno vzrejo zato obnavljamo in vzpostavljamo ustrezne vodne in kopenske habitate za vzpostavitev stabilne populacije velikega pupka, ki bo v prihodnje zmožna samostojnega preživetja.

Ker poteka podporna vzreja letos še zadnjič, vas vabimo, da se nam pridružite na ogledu vzrejne postaje v Podsredi. Predstavili vam bomo namen podporne vzreje, vsakodnevno delo v vzrejni postaji in rezultate preteklih dveh let ter druge aktivnosti projekta LIFE Amphicon.

Vabljeni!