dolenjska

Šentruperčan Gregor Markelc med štirimi letošnjimi novomašniki

25.6.2024 | 12:00 | L. Markelj

Novo mesto - V Sloveniji bodo ob letošnjem prazniku apostolov Petra in Pavla v katoliške duhovnike posvečeni štirje novomašniki - Gregor Markelc, Matjaž Venta, Luka Jesenko in Mel Kovic. Dva med njimi prihajata iz koprske škofije, eden iz ljubljanske nadškofije in eden iz redovne skupnosti salezijancev, so sporočili iz Slovenske škofovske konference.

Gregor Markelc, letošnji novomašnik iz Škofije Novo mesto. (Foto: Škofija NM)

Gregor Markelc, letošnji novomašnik iz Škofije Novo mesto. (Foto: Škofija NM)

Gregor Markelc je član redovne skupnosti Don Boskovi salezijanci in prihaja iz župnije Šentrupert na Dolenjskem, iz verne kmečke družine. V duhovnika bo posvečen v petek, 28. junija, ob 18. uri, na vigilijo praznika prvakov apostolov Petra in Pavla, v novomeški stolnici, ko bo prejel mašniško posvečenje.

Novo mašo bo daroval v nedeljo, 7. julija, ob 10. uri v župnijski cerkvi v Šentrupertu na Dolenjskem. Za novomašniško geslo je izbral »Upodobi nas po svojem srcu.«

»Vsi se veselimo vsakega novega delavca v Gospodovem vinogradu, zato vabim vse duhovnike in vernike, zlasti mlade, da se udeležijo mašniškega posvečenja v Novem mestu ali nove maše v župniji Šentrupert. Naj bo po priprošnji sv. Janeza Boska mašniško posvečenje in nova maša zgled mladim, da se bodo pogumno odločali stopati na pot za Gospodom v duhovništvu ali redovništvu, nam pa spodbuda za molitev za nove duhovne poklice,« pravi novomeški škof msgr. dr. Andrej Saje.

Kot redovnik Gregor Markelc ne bo deloval v novomeški škofiji, ampak bo ostal v salezijanski skupnosti v Želimljah in deloval z mladimi, kar ga zelo veseli.

Lani je imela Katoliška cerkev na Slovenskem tri novomašnike, predlani pa štiri. V času samostojne Slovenije je imela največ novomašnikov v letih 1997 (31) in 1999 (27).

Skupno je lani v Katoliški cerkvi na Slovenskem delovalo 948 duhovnikov, od tega 704 škofijskih in 244 redovniških duhovnikov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava