namig za premik

Pogovorni večer - Na robu poletja: Denis Škofič, Park Rastoče knjige

20.6.2024 | 18:00

Denis Škofič (1985, Murska Sobota) je pesnik, pisatelj in literarni kritik, ki živi v Novem mestu in poučuje slovenščino na Srednji zdravstveni in kemijski šoli Novo mesto.

V svojem prvencu Sprehajalec ptic (2013) se je poigraval z nadrealističnimi zasuki jezika, štiri leta zatem je v zbirki Seganje raziskoval različne pomene naslovnega izraza. Obe zbirki sta bili nominirani za Jenkovo nagrado.

V tretji pesniški zbirki Tuskulum (2023), za katero je pred kratkim prejel Cankarjevo nagrado, se zateka v mirno in udobno zavetje, v katerem se vsako ustvarjanje in tudi branje šele lahko začneta. V zbirki ni razmejitve med družbenim in naravnim, človeškim in živalskim, sedanjim in preteklim niti med metafizičnim, simbolnim in profanim – bralcu se na trenutke dozdeva, kot bi pesnik vozil slalom med različnimi vzporednimi svetovi.

Škofič je panonski pesnik z dušo in telesom, poleg izbire motivov iz narave in tamkajšnjega obredja se to pozna v njegovem jeziku, saj v nasprotju s prvima zbirkama precej uporablja prekmursko narečje.

Četrtek, 20. junij 2024, ob 18. uri, Park Rastoče knjige

‹ nazaj