namig za premik

Pohod PD Novo mesto na Lisco (948 m), zbor pri OŠ Bršljin

15.6.2024 | 08:00

sobota, 15. junij 2024

Lisca je zagotovo najbolj priljubljena planinska točka v Posavju. Njen vrh je 948 metrov nad morjem, na njem je radarska meteorološka postaja, pod njim pa dve planinski koči – Tončkov dom in Jurkova koča. Z vrha Lisce je čudovit razgled na Posavsko in Zasavsko hribovje z najvišjim Kumom ter na del Dolenjske, kjer se lepo vidijo Gorjanci. Neverjeten je tudi pogled na daljno Notranjsko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopata Snežnik in Nanos. Ob lepem vremenu so lepo vidni tudi Julijci s Triglavom, Kamniško-Savinjske Alpe, del Karavank, pa tudi Pohorje, Boč, Donačka gora in celo hrvaško Sljeme oziroma Medvednica nad Zagrebom. Kot verjetno že veste, naše akcije organiziramo ob podpori Mestne občine Novo mesto.

ODHOD:

Zbirno mesto je parkirišče pri OŠ Bršljin, od koder se bomo ob 8. uri odpeljali z avtobusom prek Sevnice do kraja Orešje nad Sevnico. To bo naše izhodišče. Vozili se bomo slabo uro.

TURA:

V hrib se bomo podali od vinske kleti Mastnak. Del poti po cesti in del po stezah. Pot nas bo vodila prek Cirja. Še nekoliko naprej pa se bomo ločili v dve skupini. Skupina, ki gre po lažji Pastirčkovi poti se usmeri levo. Drugi del udeležencev, ki si želijo adrenalina pa desno na atraktivno vendar zelo zahtevno pot, na kateri premagamo 123 m višinske razlike po ferati v povprečju s težavnostjo B/C in zadnjim delom s težavnostjo D/E. Skupina, ki bo prej opravila s potjo do Tončkovega doma, bo lahko tam ob malici in pijači počakala ostale. Po okrepčilu in razgledu se bomo odpravili v dolino po drugi poti čez Lisce in Razbor do Brega ob Savi. Na poti bomo opravili dobrih 700 višinskih metrov.

Hoje (zares) bo za 4 ure. Težavnost in dolžino izleta lahko prilagodimo vremenskim razmeram, pa tudi starosti in sposobnosti udeležencev.

POVRATEK

V Novo mesto se bomo vrnili v popoldanskih urah.

OPREMA:

Imejte dobre planinske čevlje, priporočam pa tudi pohodne palice in kakšno rezervno majico. Dobršen del poti bomo hodili skozi gozd, zato se zaščitite proti klopom.

Čelada, pas in samovarovalni komplet so obvezni za vse, ki bi se želeli povzpeti do vrha po skali. Čelada je lahko tudi kolesarska. Nekaj udeležencem lahko opremo tudi posodimo (predvsem otroško). Pri opremi tako kot pri prijavi na težjo turo bodo imeli prednost mladi člani, ki so bili v tem šolskem letu na več izletih.

HRANA:

Zainteresirani imajo v Tončkovem domu na voljo naslednje jedi: 1. golaž (7,50 €), 2. gobova juha (7 €), 3. ješprenj s klobaso (7,50 €), 4. jabolčni zavitek (5 €). Vse, ki boste jedli v Tončkovem domu, prosim, da to ob prijavi navedete.

CENA:

Strošek prevoza: otroci (člani PZS) 10€, otroci nečlani in odrasli člani PZS 15€, odrasli nečlani 20€. Planinske dnevnike in članske izkaznice imejte s seboj.

PRIJAVE:

Prijave do srede, 12. junija 2024, do 21. ure, oziroma do zasedenosti, zbirava:

Roman Makše na: roman.makse@gmail.com ali 041710871 in

Igor Cibic na: cibic24@gmail.com 031 393 593

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli Roman, Igor in ostali vodniki našega društva.

Razpis pripravil Igor Cibic.

Lep planinski pozdrav,

PDNM

‹ nazaj