namig za premik

Poletje v Vinici: Plesna predstava Legende Vinice, igrišče pri OŠ

19.7.2024 | 20:00

KUD Oton Župančič Vinica tlakuje svojo pot v folklorni dejavnosti

Kulturno umetniško društvo Oton Župančič iz Vinice je trenutno najštevilčnejše folklorno društvo v Sloveniji, ki hkrati deluje najbolj mladostno do zdaj, kljub temu, da letos praznuje častitljivih 60 let delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili izjemno folklorno predstavo, s katero ne želijo slediti vzorom ostalih, temveč oblikovati svojstven način ustvarjanja. Na letošnji predstavi bosta z roko v roki plesali celo umetna inteligenca in folklora.

»S predstavo “Legende Vinice”, v sklopu praznovanja 60. obletnice delovanja našega društva, želimo ob jubileju številčno rast članstva prikazati tudi z rastjo kakovosti produkcije društva. Tokrat se bomo poklonili našemu kraju, ki nas je s svojo čarobnostjo skozi zgodovino izoblikoval. S kreativno ekipo sestavljamo sodobno predstavo, ki obiskovalcev ne bo pustila ravnodušnih. Za dodatno slavnostno noto jubilejne predstave pripravljamo kar nekaj presenečenj, lahko pa vam izdamo, da bomo pripovedke, legende iz Vinice in okolice prikazali tudi s pomočjo velikega zaslona in umetne inteligence,« je o zanimivi predstavi povedal umetniški vodja skupine KUD Oton Župančič Vinica Sašo Žepuhar, sicer dolgoletni plesalec pri Akademski folklorni skupini France Marolt iz Ljubljane.

Predsednica društva Željka Karin Biličič izpostavlja, da želijo z edinstveno predstavo negirati obstoječa mnenja, da v folklorni dejavnosti težko “izumijo” nekaj novega in poudarja, da ljudska dediščina in pestrost plesnega ter glasbenega izročila Bele krajine zelo bogata in ponuja še preštevilne zgodbe, ki le čakajo, da uzrejo luč sveta.

Plesna predstava Legende Vinice bo v sklopu festivala Poletje v Vinici, in sicer v petek, 19. julija 2024 ob 20. uri na igrišču pri OŠ Vinica.

‹ nazaj