kočevsko-ribniško

Na Risovi učni poti osrednji dogodek Tedna gozdov 2024

30.5.2024 | 08:00 | T. D.
Foto: Zavod za gozdove Slovenije

Kočevje - Osrednji dogodek v Tednu gozdov 2024 je bil včeraj v Kočevju na Risovi učni poti, najboljši tematski poti leta 2023. Poudarili so pomen izobraževanja javnosti o gozdovih, trajnostnem, sonaravnem in mnogonamenskem gospodarjenju z gozdovi kot največjim slovenskim naravnim bogastvom, ki je rezultat načrtnega in skrbnega dela  več generacij.

Gregor Danev

Gregor Danev

Tema letošnjega tedna gozdov je sonaravno upravljanje z gozdovi in z inovacijami podprto prilagajanje podnebnim spremembam. Upravljanje z gozdovi gozdarska stroka gradi na načelih trajnosti, mnogonamenskosti in sonaravnosti. Obsega znanja in veščine o rastiščih, izbiri drevesnih vrst, sestojnih zgradb, negi in obnovi gozdov ter posnema zgradbo in razvoj naravnih gozdov. Prav zavzeto, načrtno in strokovno delo javne gozdarske službe, ki usmerja delo lastnikov gozdov, je bistveno, da so slovenski gozdovi dobro ohranjeni. A podnebne spremembe postavljajo slovensko gozdarsko stroko pred pomembne izzive. V zadnjem desetletju so slovenske gozdove prizadele številne ujme, ki jih je treba reševati s hitrim ukrepanjem, uporabo novih tehnologij in inovacij.

Gozdne učne poti predstavljajo neprecenljiv element za izobraževanje javnosti o tem, o stanju gozdov, ohranjanju narave in trajnostnem razvoju. To je  izpostavil tudi direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev: »Gozdne učne poti so odličen poligon za predstavitev dela gozdarjev, sonaravnega upravljanja z gozdovi in prek katerih lahko predstavljamo izzive, s katerimi se zaradi podnebnih sprememb soočajo gozdovi. Poleg tega so tudi odlična priložnost, da mlade odpeljemo v naravo, stran od različnih ekranov.«

Na Risovi učni poti osrednji dogodek Tedna gozdov 2024

Risova učna pot ima devet tematskih postaj in je nastala v okviru projekta LIFE Lynx v sodelovanju z Biotehniško fakulteto, Zavodom za gozdove Slovenije  ter Zavodom Kočevsko. Izobražuje o pomenu in vlogi risa v ekosistemu  ter o priložnostih, ki jih prisotnost risa predstavlja za lokalno skupnost z željo po zagotovitvi javne podpore pri varovanju in ohranitvi risa. Označujejo jo markacije risa, pripravljena pa so različna gradiva, e-lekcije in didaktična priporočila za učitelje, katerih osrednja figura je risinja Mala.

Na dogodku so vse pozvali k sodelovanju na mednarodnem fotografskem natečaju – 50 let gozdnih učnih in tematskih poti v Sloveniji. Ljubiteljski in poklicni fotografi imajo do 30. junija čas, da pošljejo svoje fotografije, posnete na ali ob katerikoli gozdni učni ali tematski poti. Izbrane fotografije bodo nagrajene in objavljene na razstavi v Jakopičevem sprehajališču v ljubljanskem parku Tivoli med novembrom in januarjem. Več o tem na www.natecaj.eu

Risova pot

Risova pot

V sklopu tedna gozdov ZGS organizira okrog 50 dogodkov po vsej Sloveniji – od različnih razstav, izobraževanj, srečanj in predstavitev. Dogodki so namenjeni vsem generacijam, skupna pa jim je tudi promocija gozdov, gozdarstva in pravilnega obnašanja v gozdovih.

‹ nazaj

Galerija (6)

gozdne vile
Gregor Danev
monitoring risa
obcinstvo
pojoca zaga
risova pot

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava