dolenjska

Škof Saje: Furs pri prejemkih ni ugotovil nepravilnosti

15.5.2024 | 18:50 | STA; M. K.

Ljubljana/Novo mesto - Finančna uprava je 9. maja izdala odločbo, da je novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Saje pravilno prijavil prejemke, ki jih je prejemal v krško-celovški škofiji. "S tem je zame zadeva zaključena in dokončno pojasnjena," je sporočil Saje.

Andrej Saje (Foto: arhiv; Šimen Zupančič)

Andrej Saje (Foto: arhiv; Šimen Zupančič)

Furs je namreč Sajeta preiskoval zaradi anonimne prijave v letu 2022, da naj ne bi pravilno prijavil svojih prejemkov, ki jih je prejel za maševanja oz. pastoralno pomoč v župnijah Sele in Bajdiše v krško-celovški škofiji na avstrijskem Koroškem. "Davčna uprava nepravilnosti pri plačevanju dohodnine in davkov ni ugotovila," je danes sporočil Saje.

Kot je avgusta poročalo Delo, je Sajeta preiskovalo tudi Specializirano državno tožilstvo, ki je v zvezi s tem prejelo ovadbo. Iz nje je po takratnih navedbah časnika izhajalo, da v Avstriji velja pravilo, da avstrijske škofije duhovnikom na svojem teritoriju dajejo plačo, ki da jo je za duhovniško delo v Avstriji verjetno prejel tudi Saje. Ovaditelj je pri tem državne organe pozval, naj pregledajo, ali je Saje dohodke pravilno prijavil slovenskim oblastem.

Saje je očitke že takrat zavrnil. Kot je zapisal, nikoli ni namerno prikrival kakršnih koli prihodkov, pri napovedih plačila davkov v zvezi z delom, ki ga opravlja kot verski delavec, pa da je vselej po najboljšem vedenju upošteval navodila in priporočila pristojnih organov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava