Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
torek, 7. maj 2024
10:00 Tekmovanje paraplegikov in tetraplegikov v šahu - 29. memorial Jožeta Radeja in 4. kolo lige ZPS Gradex, Šegova 119 Novo mesto
13:00 Strokovno srečanje - demenca, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predstava dijakinj 3. letnika predšolske vzgoje "Kvočka in Kokut", Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
17:00 Predavanje - dr. h. c. Marjan Pipenbaher: Inženir - graditelj - arhitekt, FINI Novo mesto
19:00 Zaprtje razstave - Natalia Borčić: Viški tuneli, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
VečBela krajina
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
17:00 Ura pravljic in ustvarjalna delavnica, Ljudska knjižnica Metlika
19:00 Akcija Tik-tak, GD Suhor
VečPosavje
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
petek, 10. maj 2024
19:30 Predmaturitetni recital Antona Ajstra, Viteška dvorana Brežice
20:30 Noč utrdb - javno vodstvo in koncert, grad Brestanica
Več22.10.2022 | 15:00 | STA; M. K.
Novo mesto - Letošnja letina tako cvička kot tudi sortnih vin bo vrhunska, in sicer tako po kakovosti kot po količini, je povedal kralj cvička Janez Colnar mlajši iz Novega mesta. Kot je dodal, je šlo vinogradnikom letos na roko tudi vreme, saj po dolgih letih vsaj na Dolenjskem ni bilo pozebe, poletno sušo pa je omililo jesensko deževje.
"Tako po količini, ki je v desetletnem povprečju, kot po kakovosti bo letnik letošnjega cvička zelo dober," je povedal Colnar.
Podobno velja za sortna vina. "Alkoholna stopnja bo zelo visoka. Vina bodo bogata in polna. Ko bodo odležala svoj čas v lesenih sodih in nato naprej v steklenicah, bo to eden boljših letnikov v zadnjih letih," je dejal.
Colnar mlajši sicer nadaljuje tradicijo stare vinogradniške družine Colnar s Trške gore pri Novem mestu. Maja letos je bil na Festivalu cvička v Novem mestu okronan tudi za kralja cvička.
Na vprašanje, kako nastane dober cviček, odgovarja, da z "ogromno odrekanja, veliko dela v vinogradu ter nadzorom celotnega procesa". "Pomembna sta fermentacija in hlajenje ter to, da so vsi postopki izvedeni v pravem času. To pomeni, da ne smeš zamujati in da si v mesecu in pol, kolikor traja postopek od trgatve do pridelave vina, z mislimi pri stvari, sicer gre delo celotnega leta v franže," je bil slikovit.
Pri proizvodnji vina je zanj pomembno, da mu je vino osebno všeč, ker bo šele potem všeč tudi kupcem. Nasploh mu je bolj pomembna kakovost kot količina, zato nima pomislekov, če je treba s trte predčasno potrgati odvečno grozdje, da dobijo boljšo kakovost.
Priljubljenost cvička po njegovih beseda v zadnjih letih splošno gledano upada, saj se povečuje priljubljenost belih vin. Tudi zato se zdi Colnarju pomembno, da vseskozi izboljšujejo njegovo kakovost, ne samo v njihovi vinski kleti, temveč tudi širše v regiji, in da naredijo najboljše, kar znajo.
Cviček je unikatno rdeče suho vino, pridelano iz rdečih in belih sort grozdja, značilno zgolj za ozko vinorodno območje Dolenjske. Njegove glavne lastnosti so nizka alkoholna stopnja, nizka vsebnost nepovretega sladkorja, svežina in pitkost. Vino vsebuje vsaj štiri različne sorte, od katerih je več kot dve tretjini rdečih in skoraj tretjina belih vinskih sort. Nosilni sorti sta rdeča žametovka in bela kraljevina, v vinu pa se mešajo tudi modra frankinja, portugalka, laški rizling ali rumeni plavec, je zapisano na spletni strani www.slovenia.info.
Po oceni Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto v Sloveniji letno pridelamo okoli 10 milijonov litrov cvička.
Slika 1: Janez Colnar mlajši (Foto: arhiv; I. Vidmar)
Povezane objave
Ocene komentarjev