Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Kolesarski maraton "Po dolini reke Krke", Glavni trg Novo mesto
14:00 Praznovanje pomladi, vaško središče Gradež
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
VečBela krajina
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
VečPosavje
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
Več17.6.2021 | 09:10 | M. K.
Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki praznuje 20-letnico delovanja, ob jubileju pripravlja kulturno-gastronomski abonma Polna žlica kulture 2021/2022. Po besedah generalne sekretarke združenja Mateje Hafner Dolenc želijo z njim pokazati, da kultura bogati zgodovinska mesta. Kot je napovedala: "Začnemo avgusta letos in zaključimo avgusta 2022."
Projekt, ki so ga včeraj predstavili v Škofji Loki, bodo izpeljali v vsakem od mest članic združenja: Brežicah, Celju, Idriji, Jesenicah, Kamniku, Kopru, Kostanjevici na Krki, Kranju, Metliki, Novem mestu, Piranu, Ptuju, Radovljici, Slovenj Gradcu, Slovenskih Konjicah, Šentjurju, Tržiču, Žužemberku in Škofji Loki.
Za kulturni abonma so se po besedah Mateje Hafner Dolenc odločili, da bi pokazali, "kako raznolika, pisana, živa kultura deluje, ustvarja in bogati zgodovinska mesta". Številna gledališča, muzeje, galerije, knjižnice in druge organizatorje kulturnih dogodkov, so "povezali in kot bisere nanizali v ogrlico kulture zgodovinskih mest," je bila slikovita generalna sekretarka združenja zgodovinskih mest.
Pri projektu sodelujejo s Slovensko turistično organizacijo (STO). Vodja sektorja za razvoj, inovacije in evropske projekte na STO Barbara Zmrzlikar je prepričana, da bo abonma ljudi nagovoril, da bodo "pri raziskovanju Slovenije zavili z uhojenih poti in se prepustili skrbno izbranim doživetjem".
Projekt podpira ministrstvo za kulturo. Podporo in povezavo med zgodovinskimi mesti, ki predstavljajo najboljšo kulturno dediščino, ter kulturnimi ustanovami in turizmom, je na njegovi predstavitvi pozdravila v. d. generalne direktorice na direktoratu za kulturno dediščino Jelka Pirkovič.
"Obiskujte gledališča in likovna razstavišča, privoščite si koncerte in literarne večere," je poziv, s katerim združenje vabi na letošnji abonma. Ponujajo več možnosti: veliki abonma Polna žlica kulture z 20 velikimi doživetji ter dva mala abonmaja, imenovana Krožnik dobrega. Prvi ponuja lokacije prireditev Od Koroške do Dolenjske, drugi pa Od Alp do Jadrana, piše na spletni strani Združenja zgodovinskih mest Slovenije.
Novo mesto in Brežice
Kako je k oblikovanju kulturno-gastronomskega abonmaja pristopil Zavod Novo mesto? ''Sodelujemo z dvema avtorskima vsebinama lastne produkcije, gostimo dve produkciji od drugod ter vršimo prodajo abonmajev in gastronomskih doživetij tako preko spleta kot na blagajni Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu. Prodaja je zasnovana kot košarica, kjer lahko kupci izbirajo posamezne pakete kulturnih doživetij, zraven pa dodajajo gastronomska doživetja. Pri tem so z izbiro večih kombinacij paketov deležni posebnih popustov. Verjamemo v uspeh skupne akcije'', je povedal direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac.
Jure Tomič, chef iz Ošterije Debeluh iz Brežic, pa je poudaril, da je vesel, da lahko panoge, kot so turizem, kultura in gostinstvo, ki so bile med epidemijo najbolj prizadete, ponovno zaživijo in se povežejo.
KULTURNI ABONMA - zloženka[.pdf](1 MB)
Slika 1: Aleš Makovac, Barbara Zmrzlikar, Jelka Pirkovič, Jure Tomič in Mateja Hafner Dolenc
Slika 2: Združenje zgodovinskih mest s kulturno-gastronomskim abonmajem
Povezane objave
Ocene komentarjev