Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Kolesarski maraton "Po dolini reke Krke", Glavni trg Novo mesto
14:00 Praznovanje pomladi, vaško središče Gradež
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 15:00 Ob mednarodnem dnevu babištva: predstavitev poklica in dela, Supernova Otoška cesta Novo mesto
13:00 - 17:00 Občinski test hoje 2024, igrišče pri ŠC Novo mesto
18:00 Predavanje dr. Blaža Mlačaka: Preventiva, diagnostika in zdravljenje srčno-žilnih bolezni, KMJ Novo mesto
VečBela krajina
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
sreda, 8. maj 2024
13:00 Bralno srečanje, DSO Črnomelj
VečPosavje
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
torek, 7. maj 2024
19:00 Literarni večer (Srečko Kosovel), Posavski muzej Brežice
sreda, 8. maj 2024
17:00 Boris Hajdinjak - Reštanj in Reštanjski (predavanje), vaška soba Reštanj
četrtek, 9. maj 2024
19:00 Večer klasične glasbe (pianist Sam Rotman iz ZDA), Posavski muzej Brežice
Več12.8.2018 | 11:05 | B. Blaić
Raka - Če boste v gostilni na Dolenjskem naročili belo vino, vam bodo postregli z janževcem, haložanom, vrtovčanom ali čem drugim, skoraj zagotovo pa ne boste dobili dolenjskega belega vina. Pa za kaj takega ni potrebe, saj je v sortnem sestavu dolenjskega vinorodnega okoliša dovolj belih sort in tudi zvrst dolenjsko belo je nekoč že imela svoje mesto med potrošniki.
A od popularizacije cvička naprej so dolenjsko belo tukajšnji vinogradniki precej zanemarili. V času, ko bela vina ponovno prihajajo v modo, cvičkova evforija pa je že precej upehana, se zvrst dolenjsko belo kaže kot priložnost, osnova za uspeh pa je, da to vinarji zvrst vsaj minimalno standardizirajo in ji dajo prepoznaven značaj.
"Ko sem pri vinarjih okušal dolenjski belo, so bila vsa vina zelo dobra, a hkrati tudi zelo različna, tako po vonju in okusu kot stopnji alkohola," pravi Ivan Vizlar, idejni oče Cvičkovih večerov, ki jih Društvo vinogradnikov Raka prireja že 14 let, letošnja tema strokovnega posveta pa je bilo ravno dolenjsko belo.
Z vprašanjem oblikovanja prepoznavne bele zvrsti, morda celo zaščite PTP, se tako že nekaj časa ukvarja strokovni odbor pri Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske, a kot je bilo razbrati iz razprave, je do cilja še dolga pot. Bržkone največja ovira je slaba povezanost dolenjskih vinogradnikov, ki se kaže tudi v cenovni vojni, ki na trgu cvička divja že nekaj let. Težava je tudi v sestavu vinogradov, ki se skorajda ne obnavljajo, pa tudi tehnologiji pridelave in predelave, kjer imajo dolenjski vinogradniki še kar veliko rezerv, opozarja enologinja z novomeškega kmetijskega zavoda Ivanka Badovinac.
V strokovnem posvetu, ki ga je povezoval Vizlar, so sodelovali še Roman Baškovč, Jože Simončič, Jernej Martinčič in Tone Hrovat, razprava pa je kmalu zavila v smer težav s cvičkom, čigar cena že nekaj let strmo pada.
Galerija (5)
Slika 1: Jože Simončič, Ivanka Badovinac in Ivan Vizlar (Foto: B. B.)
1/5: cvickov vecer 01
2/5: cvickov vecer 02 ivanka badovinec
3/5: cvickov vecer 02 jernej martincic
4/5: cvickov vecer 03 tone hrovat
5/5: cvickov vecer 04
Povezane objave
Ocene komentarjev