novice

Previdno pri nabiranju čemaža

23.4.2012 | 09:00 | M. M.

Kupček »čemaža«, kjer so vidni tudi ostanki jesenskega podleska.

Kupček »čemaža«, kjer so vidni tudi ostanki jesenskega podleska.

Zgoraj jesenski podlesek, spodaj čemaž. (Foto: Center za zastrupitve)

Zgoraj jesenski podlesek, spodaj čemaž. (Foto: Center za zastrupitve)

Vsako pomlad med drugim opozorimo tudi na previdnost pri nabiranju čemaža. V zadnjem tednu so v Centru za zastrupitve Interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana že zdravili dva pacienta, zastrupljena z jesenskim podleskom, in pacienta, zastrupljenega z belo čmeriko.

Iz omenjenega centra tako opozarjajo nabiralce čemaža ali divjega česna na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta jesenski podlesek in bela čmerika. Čemaž, jesenski podlesek in bela čmerika imajo podobne ovalne liste, zato so zamenjave pogoste in žal lahko tudi usodne za nabiralce ter njihove svojce in prijatelje. Lani spomladi so v centru zdravili skoraj deset takšnih pacientov in ena pacientka je zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom žal umrla. Podobno je bilo tudi prejšnja leta, saj jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren.

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi ljudem postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko, ki je lahko krvava. 24 do 72 ur po zastrupitvi pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč. Pri pacientih, ki preživijo prvi fazi zastrupitve, se po štirih do petih dneh zaradi zavrtosti kostnega mozga zniža število belih krvnih celic in število ploščic, zato se poveča nevarnost za okužbe in krvavitve. Po dveh do treh tednih pa izpadejo še lasje.

Zastrupitev z belo čmeriko poteka s slabostjo, bruhanjem, drisko, glavobolom, meglenim in skakajočim vidom, mravljinčenjem, oslabelostjo, počasnim srčnim utripom, nizkim krvnim tlakom in prehodno izgubo zavesti.

V primeru suma na zastrupitev Center za zastrupitve priporoča čimprejšnji pregled pri zdravniku v urgentni ambulanti. Rastlino ali njene dele oziroma ostanke vzemite s seboj k zdravniku, saj bodo tako v bolnišnici veliko lažje prepoznali rastlino in ustrezno ukrepali.

‹ nazaj

Komentarji (1)

23.4.2012OceniNejc 
Posebej pozorni bodite pri splošnem trganju. Mimogrede se lahko zgodi, da je med čemažem kakšna ta strupena rastline. Torej vsak list posebej prej poglejte, ko ga pojeste.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava