dolenjska

Očistimo Slovenijo: zahvala posameznikom, kritika občine

5.5.2010 | 11:00 | M. M.

Brez množične udeležbe občanov in občank, akcija ne bi uspela v tolikšni meri. (Foto: A. M., arhiv DL)

Brez množične udeležbe občanov in občank, akcija ne bi uspela v tolikšni meri. (Foto: A. M., arhiv DL)

Novo mesto - Novomeška organizatorja vseslovenske okoljske akcije "Očistimo Slovenijo v enem dnevu!" Davor Bilič in Matjaž Grum sta se danes po uspešno izvedenem aprilskem projektu z javnim pismom zahvalila vsem posameznikom, društvom in vrsti organizacij za sodelovanje, ob tem pa kritizirala ravnanje Mestne občine Novo mesto in Mladega foruma Socialnih demokratov.

Pismo objavljamo v celoti:

PO ZAKLJUČKU AKCIJE OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU

V soboto, 17.04.2010, se je odvila največja prostovoljska akcija čiščenja okolja Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Akcija je postregla s presežki v vseh pogledih, saj smo na področju, ki ga pokriva Komunala Novo mesto, zbrali cca. 700 ton raznih odpadkov, od tega v občini Novo mesto približno polovico od tega, kar je izjemno veliko.

Na tem mestu se želimo organizatorji akcije v občini Novo mesto zahvaliti vsem, ki so s svojim prizadevanjem in udeležbo v veliki meri pripomogli k tako uspešni izvedbi akcije.

Zahvala učiteljicam, predsednikom KS, društvom...

Tu bi se radi zahvalili predvsem učiteljicam v šolah in vzgojiteljicam v vrtcih, ki ste se z dušo in srcem vključile v akcijo in se z vso vnemo pripravljale na dogodek v koordinaciji z nami. Vse pohvale za tolikšno angažiranost, saj menimo, da prav delo z mladimi in najmlajšimi največ pripomore k ozaveščanju bodočih rodov glede vprašanja varstva okolja. Brez vas se ta akcija ne bi dotaknila mlajših na način, ki ga bodo še dolgo pomnili, saj so bili tudi oni pomemben del množične in edinstvene akcije.

Potem ste tu predsedniki krajevnih skupnosti, ki ste v akciji prepoznali potencial ozaveščanja in vzpodbujanja krajanov po skupni množični udeležbi v akciji čiščenja okolja, saj ste menili, da bo to dolgoročno vplivalo na številčnost udeležbe v podobnih očiščevalnih akcijah, ki se vrstijo vsakoletno, in da bo rezultat te akcije večja okoljska ozaveščenost krajanov. Brez vas bi bila celotna akcija močno okrnjena.

Ne smemo pozabiti na člane raznih društev, ki ste se v veliki meri odzvali pozivu k akciji in v nekaterih krajevnih skupnostih celo prevzeli vodenje akcije in organizacijo zbirnih mest za prostovoljce. Tudi vam iskrena hvala, brez vas bi bilo vse skupaj veliko težje.

Potem ste tu vi, dragi občani in občanke, ki ste se v tako množičnem številu odzvali našemu pozivu in začutili, da moramo skupaj stopiti korak naprej in končno storiti nekaj za naše okolje, ki je edino, ki ga imamo, a z njim ne ravnamo na primeren način. Če bi bilo brez ljudi, ki smo jih zgoraj našteli, vse skupaj okrnjeno in veliko težje izvedljivo, pa bi bilo brez vas vse skupaj nemogoče. Torej, iskrena hvala vam, ki ste pokazali, da je sodelovanje med občani za skupno dobro, še kako živa vrednota v naši občini.

Nikakor ne smemo pozabiti naših popisovalcev divjih odlagališč in Zavoda za gozdove, ki ste na terenu preverili vse točke, na katerih so divja odlagališča, jih obdelali in s tem v največji meri pomagali vzpostaviti prvi Digitalni register divjih odlagališč v Sloveniji, kar je bil eden glavnih ciljev akcije. Sedaj ga končno imamo, kar pomeni neprecenljivo orodje za spremljanje problematike divjih odlagališč in ukrepanje. Od srca vam hvala!

Zahvala tudi Komunali Novo mesto, ki je vse svoje napore usmerila v zagotavljanje potrebščin za potrebe akcije (rokavice, vrečke) in pa z vsemi razpoložljivimi viri poskrbela za odvoz zbranih odpadkov.

Zahvaljujemo se tudi zavodu CEROD, ki je poskrbel, da so mešani odpadki, zbrani v akciji, bili sprejeti na deponiji.

Potem je tu Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, ki je aktivno pomagalo pri sami izvedbi kampanje za akcijo z objavami na svojem portalu, aktivno vlogo pri izvedbi otroških delavnic v sklopu eko-karavane itd.

Zahvaljujemo se tudi članom Strojne sekcije pri Kmetijsko gozdarski zbornici, ki ste se s svojimi prevoznimi sredstvi vključili v akcijo in ponekod omogočili prevoz odpadkov do zbirnih točk, dalje Zvezi borcev za vrednote NOB Novo mesto, ki se je vključila v akcijo s čiščenjem in ureditvijo spominskih obeležij NOB, Upravi za zaščito in reševanje, policiji, lovskim družinam, ribiškim družinam, gasilskim društvom, planinskim društvom, turističnim društvom, potapljačem, jamarjem…. Skratka vsem, ki so se kakorkoli in na kakršenkoli način po svojih najboljših močeh vključili v akcijo.

Hvala tudi članom ožjega vodstva Gibanja Slovenska pot, ki so nase prevzeli del organizacije, nas vzpodbujali in nam pomagali, ko je bilo najtežje.

Hvala tudi Društvu novomeških študentov za uporabo prostorov, poleg tega pa še nekaterim posameznikom, ki so si vzeli čas in aktivno pomagali pri sami organizaciji akcije..

Kritika MO Novo mesto in članov Mladega foruma SD

Vendar pa na tem mestu čutimo potrebo, da poleg pohval in zahval, ki smo jih izrekli, povemo tudi kako pikro na račun tistih, od katerih bi pričakovali več, skratka na račun tistih, ki bi jim ta akcija morala pomeniti največ, a se je žal izkazalo, da ni čisto tako.

Tu moramo žal omeniti Mestno občino Novo mesto, na čelu z županom in njegovimi najožjimi sodelavci (direktor občinske uprave in direktor Zavoda za turizem), ki od samega začetka niso dali akciji podpore, kakršno si po našem mnenju zasluži. Nekako od samega začetka smo čutili, da gre za neko vrsto užaljenosti, ker se je skupina mladih ljudi spomnila nečesa, kar, po njihovem mnenju, oni uspešno izvajajo že vrsto let. Vendar ni tako, saj je kljub temu, da se očiščevalne akcije po krajevnih skupnostih izvajajo že vrsto let, šele sedaj prišlo do medijskega preboja, ki je v ospredje postavil našo skrb za okolje, posledično do množične udeležbe vseh državljanov na isti dan, čiščenja divjih odlagališč in vzpostavitve Digitalnega registra divjih odlagališč. Vsekakor smo imeli vtis, da nas ne jemljejo dovolj resno, da so vse skupaj vzeli malo za šalo, kar nam je zelo otežilo sam postopek organizacije in priprave akcije, poleg tega pa so vsako, tudi najmanjšo priložnost, izkoristili za samopromocijo, kar je kulminiralo v županovem pozivu k udeležbi v akciji "Župan čisti mesto" mestnim svetnikom, v katerem je objavljena marsikatera dvomljiva izjava. Prišli smo do zaključka, da bi akcijo še lažje in bolje izpeljali brez (ne)udeležbe omenjenih veljakov. Šola za naprej, bi rekli.

Na tem mestu moramo omeniti tudi poskus članov Mladega foruma Socialnih demokratov, ki so poskusili zlorabiti uradni logotip akcije za samopromocijo, čemur organizatorji akcije močno nasprotujemo in z gnusom zavračamo, saj je akcija kot taka apolitična in ni namenjena promociji raznih političnih strank in njihovih podmladkov, še najmanj pa nam je všeč, da se zaščitni znak akcije zlorablja v politične namene. Tako mladi, pa že ravnajo mimo nepisanih pravil dobrega okusa. Kaj šele lahko od njih pričakujemo, ko odrastejo?

Vendar pa nas ti dve grenki izkušnji ne skrbita, saj vidimo, da je spisek tistih, ki jim je namenjena zahvala veliko bolj množičen.

Še enkrat velika in iskrena hvala vsem vam in na svidenje v naslednji podobni akciji!

                                                                                       Očistimo Slovenijo v enem dnevu
                                                                                     Organizatorja v občini Novo mesto
                                                                                                  Davor Bilič in Matjaž Grum

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava