nesreče

Ana Janc že na okrevanju doma. Nadomestne volitve v občinah Sevnica in tudi Mokronog-Trebelno.

4.7.2008 | 21:00 | Besedilo in fotografije: P. P.

Srečko Ocvirk in Zvone Košmerl.

Srečko Ocvirk in Zvone Košmerl.

Sevnica - Na popoldanski novinarski konferenci na gradbišču HE Blanca, ki se je je udeležilo tudi precej novinarskih kolegov iz sosednje Hrvaške, je tiskovni predstavnik Policijske uprave Krško, Robert Perc povedal, da je trenutna tragična bilanca nesreče ob jezu HE Blanca osem mrtvih, pet pogrešanih ljudi in ena preživela oseba. Nerazumljivo, navkljub poprejšnjemu dogovoru, da kanuje prenesejo preko nasipa in opozorilom kanuja s krškim županom Francijem Bogovičem na čelu ter direktorja podjetja za gradnjo HE na spodnji Savi (HESS), Bogdana Barbiča, ki je pričakoval prihod vseh kanujev na levem bregu Save, naj nikar ne nadaljujejo spusta preko prelivnih polj HE Blanca, sta dva čolna s po sedmimi veslači naredila prav to usodno napako.V popoldanskih urah smo dobili tudi uradno potrdilo, da je od 14 ponesrečencev včerajšnje nesreče na Savi pri Blanci preživela le ena oseba in neuradno zvedeli, da je to soproga sevniškega župana Kristijana Janca Ana Janc, ki so jo uspeli rešiti in je po bolnišnični oskrbi v celjski bolnišnici že na okrevanju doma. Domači so že morali odganjati nekatere vsiljive predstavnike sedme sile, ki ne izbirajo sredstev pri pridobivanju informacij, pravzaprav "rumenih" zgodb.

Reševalci so doslej iz Save potegnili še trupla dveh predsednikov krajevnih skupnosti Mihaela Metelka (Studenec) in Bojana Lipovška (Sevnica). Bogoljuba Peklarja, ki ga v KS Blanca, kjer je bil predsednik poznajo kot Slavka in Marjana Kogovška (Boštanj) še niso našli, prav tako ne podžupana in sevniškega občinskega svetnika Rudija Dobnika. Zaradi teh žrtev bodo v Sevnici razpisali nadomestne volitve.

Robert Perc.

Robert Perc.

Policisti bodo, kot je pojasnil Robert Perc iz PU Krško, sporočili le imena javno voljenih funkcionarjev. Drugih, zaradi spoštovanja zakona o varstvu osebnih podatkov, ne bodo sporočili. Po naših podatkih je identificirano tudi truplo Branka Safiča, predsednika ribiške družine Marok Sevnica in občinskega svetnika občine Mokronog-Trebelno. Tudi zanj bodo potrebne nadomestne volitve.

Janca naj bi v državnem zboru nadomestil črnomaljski župan Andrej Fabjan. Poročali pa smo že, da sta zaradi hudih poškodb v novomeški in brežiški bolnišnici umrli 37-letna Vojka Alif in 29-letna Mateja Konajzler.

Reševalci bodo še danes in jutri nadaljevali iskanje še petih pogrešanih, po besedah Mirana Bogataja, poveljnika štaba Civilne zaščite Slovenije, "vse dokler ne bodo izpolnjeni zastavljeni cilji."

Doslej je v akciji reševanja sodelovalo 64 policistov iz PU Krško, Novo mesto, Celje, Ljubljana, potapljači in specialna policijska enota letalstva s helikopterjem in reševalci oz. vodniki devetih službenih psov, pretežno iz Novega mesta, Trbovelj in

Ana Janc že na okrevanju doma. Nadomestne volitve v občinah Sevnica in tudi Mokronog-Trebelno.

Ljubljane. Popoldne je prišli še na pomoč 27 policistov posebne policijske enote PU Slovenj Gradec, in so razbremenili doslej angažirane policiste. Perc je pohvalil odlično sodelovanje s sevniško civilno zaščito (CZ). Po besedah Bogataja je dnevno vključeno v reševanje ponesrečencev kar 146 pripadnikov CZ!

Anton Travnar, vodja reševalcev, Miran Bogataj in Zdenka Močnik.

Anton Travnar, vodja reševalcev, Miran Bogataj in Zdenka Močnik.

Trenutno je v akcijo vključenih 160 ljudi. Po besedah Staneta Preskarja, koordinatorja aktivnosti štaba Civilne zaščite so z določenimi ukrepi dvigniti nivo vode v akvatoriju HE Blanca v podvodju, ki bi omogočili, da bi našli še kakšnega od pogrešanih. Okoli 110 gasilcev in policistov pregleduje nabrežje do brestaniškega mostu, krški poklicni gasilci pa dežurajo pri HE Krško v izgradnji. Reševalci delajo tudi ponoči, predvsem pa bodo jutri zjutraj spet začeli pregledovati Savo meter za metrom dolvodno in ponovno brežine na levem in desnem bregu Save.

V Sevnici žalujejo

Na novinarski konferenci na sevniški občini so poklicni podžupan Srečko Ocvirk, podžupanja Breda Drenek Sotošek in direktor občinske uprave Zvone Košmerl, vidno prizadeti zaradi izgube župana in kar štirih predsednikov krajevnih skupnosti, ter ostalih odličnih sodelavcev in občanov, povedali, da bo zelo težko, če že ne nekaj časa nemogoče nadomestiti veliko izgubo v tragediji, ki jo nekateri primerjajo kar s korziško letalsko nesrečo, seveda v sevniškem merilu. Hvaležni so za obljubljeno podporo in pomoč državnega zbora in sosednjih občin družinam oz. svojcem ponesrečenih.

Jutri ob 8.. uri bodo na občini in v krajevnih skupnostih, od koder so tragično preminuli oz. pogrešani, predsedniki krajevnih skupnosti, odprli žalne knjige. Odpovedali so številne kulturne in športne prireditve. Odpade 9. likovna kolonija Arspekta, PGD Blanca je prestavilo dvodnevno praznovanje 80-letnice društva ob koncu tega tedna, v nedeljo tudi ne bo 23. kmečkega praznika v Tržišču...

‹ nazaj

Galerija (5)

Anton Travner, Miran Bogataj in Zdenka Močnik.
Na tem mestu je Sava utopila 13 ljudi.
Robert Perc.
Srečko Ocvirk in Zvone Košmerl.
Z dobro obiskane novinarske konference.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava