namig za premik

Joe Valenčič: Slovenec z dvema domovinama − zgodbe o Slovencih v ZDA (pogovorni večer), Mestni muzej

22.10.2024 | 18:00

vstop prost

Tokratni gost torkovega muzejskega večera bo Joe Valenčič, ameriški Slovenec iz Clevelanda. Predavatelj, zgodovinar, filmski ustvarjalec, strokovnjak za odnose z javnostmi in pomemben raziskovalec življenja Slovencev na severnoameriški celini je eden vidnejših in dejavnejših članov slovenske skupnosti v Clevelandu, predsednik Slovenske zveze Amerike (ust. 1926) ter predsednik clevelandske zveze društev Slovenske narodne podporne jednote (SNPJ), največje slovenske organizacije v ZDA. Letos je bil imenovan za člana nove komisije države Ohio za stike z vzhodno Evropo. Kot član mednarodnega sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu je zastopal Slovence v ZDA.

Valenčič je velik poznavalec glasbenega izročila slovenskih izseljencev na ameriških tleh in eden od soustanoviteljev muzeja slovensko-ameriške glasbe National Cleveland-Style Polka Hall of Fame v Clevelandu. O svojih dognanjih v zvezi s pečatom, ki so ga Slovenci in slovenska kultura pustili v ZDA, predava in snema dokumentarne filme. Kot promotor slovenske kulture pa ameriškim Slovencem predstavlja tudi slovensko filmografijo.

Že desetletja sodeluje z Mestnim muzejem Ljubljana, Arhivom Republike Slovenije, Narodno in univerzitetno knjižnico, Slovensko kinoteko in Slovenskim etnografskim muzejem v Ljubljani. Med številnimi plodnimi sodelovanji je treba omeniti delo z režiserjem Damjanom Kozoletom.

Kot pravi Valenčič, nam zavedanje o pomembnem slovenskem vplivu v ameriški kulturi pomaga, da smo lahko ponosni na svojo identiteto.

Pogovor z gostom, ki se bo dotaknil tudi številnih izseljencev v ZDA iz našega prostora, bo vodila dr. Helena Rožman.

‹ nazaj