kultura

Leon Štukelj – Od Pariza do Pariza

22.8.2024 | 12:30 | Besedilo in fotografije: M. Ž.

Novo mesto - Na novomeškem Glavnem trgu si je sinoči lepo število ljudi lahko ogledalo kratki dokumentarni film Leon Štukelj – Od Pariza do Pariza (From Paris to Paris), ki je svojo premiero doživel 8. avgusta med olimpijskimi igrami v Parizu.

Po ogledu filma je sledil pogovor z avtorico Jasno Dokl Osolnik in režiserjem Boštjanom Grubarjem.

Po ogledu filma je sledil pogovor z avtorico Jasno Dokl Osolnik in režiserjem Boštjanom Grubarjem.

Sedemnajst minut dolg film, ki je bil narejen posebej za predstavitev v Slovenski hiši ob 100. obletnico olimpijskih iger v Parizu, kjer je Štukelj osvojil kar dve zlati olimpijski odličji, je nastal v produkciji Dolenjskega muzeja, avtorica je njegova direktorica Jasna Dolk Osolnik, nekdanja novomeška telovadka, ki je Štuklja poznala od mladih dni otroštva, režiser pa Boštjan Grubar, oblikovalec in klaviaturist novomeške skupine Dan D. Z obema se je o filmu in kako je nastajal, pa tudi o Leonu Štuklju in njegovemu pomenu za Novo mesto, Slovenijo in šport, po ogledu pogovarjal Aleš Kirn.

Kot je povedala Jasna Dokl Osolnik, so se lani v Dolenskem muzeju odločili, da bodo 100 let od prvih Štukljevih olimpijskih medalj in 100 let od olimpijskih iger v Parizu obeležili z dvema razstavama. »Prva razstava, ki smo jo v začetku julija odprli na Glavnem trgu in še vedno stoji, je bila namenjena predvsem prikazu povezave med Leonom Štukljem in njegovim rodnim mestom. S njo smo res dosegli svoj namen, saj skoraj ni bilo medija v Sloveniji, ki ne bi v začetku olimpijskih iger obeležil 100-letnico od Leonovega prihoda domov z dvema olimpijskima medaljama,« je pripovedovala.

Film je privabil lepo število gledalcev, morali so prinesti še dodatne stole.

Film je privabil lepo število gledalcev, morali so prinesti še dodatne stole.

Naslednja pa bi morala biti razstava o Leonu Štuklju v Slovenski hiši v Parizu, s katero izpostavili Štuklja v povezavi s svetovnim olimpijskim gibanjem. Dobra dva meseca pred začetkom iger so Dolenskemu muzeju iz Slovenskega olimpijskega komiteja sporočili, da namesto razstave želijo film.

»In ker v muzeju nismo ravno strokovnjaki za film, je bil to za nas kar veliki izziv. Kolegica, ki je bila sicer zadolžena za razstavo, je delala na nekem drugem projektu in je rekla, da žal ona tega ne more prevzeti in tako sta bili pravzaprav na voljo samo dve možnosti: ali izgubimo priložnost, da se kot Novo mesto kot Dolenski muzej predstavimo v Parizu sredi olimpijski iger, ali pa se zahvalimo za sodelovanje. Tako sem sem se tega lotila sama in danes sem zelo vesela, da sem sprejela to nalogo in da smo film ne glede na vse naredili v rekordnem času. Zato gre posebna zahvala režiserju, Boštjanu Grubarju,« je orisala direktorica muzeja.

Leon Štukelj – Od Pariza do Pariza

Dokumentarni film o športni poti našega najuspešnejšega olimpionika Leona Štuklja in njegovi povezanosti z olimpijskim gibanjem predstavi dva njegova vrhunca v olimpizmu – najprej kot olimpijskega prvaka in nato kot svetovno športno legendo, na katero moramo biti ponosni vsi, tako Novomeščani kot Slovenci.

Pri produkciji filma so, kot so zapisali ob predstavitvi v Parizu na FB Dolenjskega muzeja, uporabili izključno arhivsko video in fotografsko gradivo, ki ga je leta 2019, skupaj z ostalo športno in osebno zapuščino, Štukljeva hči Lidija Pauko Dolenjskemu muzeju podarila v trajno last.

‹ nazaj

Galerija (17)

leon stukelj01
leon stukelj03
leon stukelj04
leon stukelj05
leon stukelj06
leon stukelj07
leon stukelj08
leon stukelj09
leon stukelj11
leon stukelj13
leon stukelj14
leon stukelj15
leon stukelj16
leon stukelj17
leon stukelj21
leon stukelj22
leon stukelj27

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava