namig za premik

TopliceFest, igrišče pri OŠ in jasa

5.7.2024 | 15:00

SLOVENSKA BAKLA TUDI V DOLENJSKIH TOPLICAH

Dogajanje v letošnjem juliju bomo v Dolenjskih Toplicah pričeli s slavnostnim tekom z baklo v okviru projekta Slovenska bakla, preko katerega se povezujejo lokalni ljubitelji športa, otroci in mladina, zdajšnji in nekdanji vrhunski športniki, gospodarstveniki in drugi zanimivi občani ter ponesejo olimpijski duh v vse delčke naše Slovenije.

Slovenska bakla se je rodila pred tremi leti na Koroškem na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije ter partnerjev, bodisi pokroviteljev našega olimpijskega gibanja bodisi agencije Sport Media Focus, ki je poskrbela za izvedbo na terenu. Plamenica, ki so jo leta 2021 ponesli po 211 občinah Slovenije, je zažarela aprila istega leta v jeklarni SIJ Metala Ravne na Koroškem. Sponzor Skupina SIJ (Slovenska industrija jekla) se je z baklo poklonil Ravenčanom in vsem jeklarjem za doprinos k večstoletni jeklarski tradiciji ter vsem športnikom in športnicam, ki so takrat barve Slovenije zastopali na olimpijskih igrah v Tokiu. V slabih treh mesecih je potovala v vse kotičke Slovenije, navdušila na tisoče mimoidočih ter seveda več kot 9 tisoč nosilcev, po več kot 7 tisoč kilometrih pa je pot sklenila tam, kjer jo je tudi začela – v Ravnah na Koroškem.

Slovenska bakla je izdelana iz recikliranega nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

Slovenska bakla bo v Dolenjske Toplice prispela v petek, 5. 7. 2024, prireditev pa se bo začela ob 15:00 na igrišču Osnovne šole. Dogodek bo potekal eno uro, potem bo sledilo še nadaljevanje na jasi, kjer so sodelujoča društva in posamezniki pripravili svoje kotičke, na katerih bodo predstavili svojo dejavnost.

Člani KPL Kanja vam bodo pokazali svojo opremo in prikaz vzleta, Športno društvo Podhosta bo izvedlo mini turnir v nogometu, Šahovski klub Dolenjske Toplice bo prikazal igranja šaha, Hokejski klub Dolenjske Toplice bo na hokejskem igrišču odigralo tekmo in-line hokeja, Tenis klub Dolenjske Toplice bo na enem izmed igrišč imel demonstratorja tenisa, atleti ŠD Dolenjske Toplice bodo na stadionu izvedli svoj redni trening, ŠKD Pank Kura bo predstavila gorsko kolesarjenje in novo gorsko kolesarsko progo 888, Društvo podeželske mladine Suha Krajina bo izvedlo kmečke igre za otroke, DU Dolenjske Toplice bo predstavilo igri balinanje in štrbunk, Ribiška družina Novo mesto bo predstavila ribiško opremo in demonstrirala njeno uporabo, društvo Klira pa bo organiziralo številne vodene aktivnosti, kjer se bodo otroci pomerili med seboj v različnih igrah in tekmovanjih.

Naši najmlajši bodo lahko simbolično prižgali baklo in z njo odtekli krog. Udeležili se bodo lahko tudi orientacijskega labirinta za otroke in se skupaj s starši preizkusili še v dveh posebnih športnih disciplinah - judu in flag rugby-ju. V skritem kotičku bo prvič z nami igra LARP lokostrelstvo oziroma LARP archery, ki spodbuja koordinacijo, fokus, gibanje in zabavo. Obenem bodo nastopile novomeške mažorete, na voljo pa bo tudi poseben otroški kotiček Petre Peterlin.

Poleg vsega naštetega bodo še ustvarjali, risali, lepili, rezali olimpijske kroge, ki jih bodo odnesli domov. Skozi celoten čas bodo na voljo aktivnosti in pripomočki za krepitev motorike: nogometni gol, košarkarski koš, ... Vsak udeleženec bo prejel posebno mini olimpijsko medaljo. Prireditev je namenjena predvsem otrokom, ki jih želimo spodbuditi k udejstvovanju s športom in zdravemu načinu življenja ter tudi vsem drugim radovednim obiskovalcem. Za hrano in pijačo bodo poskrbeli v Termah Dolenjske Toplice, obiskovalci pa se bodo zabavali tudi ob živi glasbi. Vabljeni na razburljivo družinsko popoldne!

‹ nazaj