gospodarstvo

Krka zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje ponovno pred sodiščem

1.7.2024 | 10:00 | STA; M. K.

Bruselj/Novo mesto - Novomeški farmacevt Krka se bo pred Splošnim sodiščem EU ponovno moral zagovarjati zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje. Sodišče EU je pretekli teden namreč ugodilo pritožbi Evropske komisije in zadevo perindopril vrnilo v ponovno obravnavo, so danes sporočili iz družbe.

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Leta 2014 je Evropska komisija družbi Servier in še petim drugim farmacevtom očitala, da so z dogovarjanjem ščitili Servierjevo najbolje prodajano zdravilo za visok krvni tlak perindopril pred konkurenčnimi ponudniki generičnih zdravil. Komisija je istega leta Krki naložila kazen v višini deset milijonov evrov.

Krka je takrat kazen plačala, zoper odločbo komisije pa vložila tožbo na Sodišče EU. Sodišče je decembra 2018 odločilo v korist Krke, saj je ugotovilo, da ravnanja družbe niso predstavljala omejevanja konkurence.

Evropska komisija je na izrečeno sodbo vložila pritožbo, zato je Krka oblikovala dolgoročno rezervacijo v višini 10 milijonov evrov.

Sodišče EU je 27. junija letos ugodilo pritožbi Evropske komisije in zadevo vrnilo v ponovno obravnavo na Splošno sodišče EU, so danes prek spletne strani ljubljanske borze sporočili iz Krke.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava