dolenjska

Grad Turjak naj bi obnavljalo podjetje Lesnina MG oprema

27.6.2024 | 09:30 | STA

Ljubljana/Turjak - Ministrstvo za kulturo je za celovito obnovo gradu Turjak s parkom in pripadajočimi pristavami v okviru javnega naročila izbralo podjetje Lesnina MG oprema iz Ljubljane. To naj bi grad obnovilo za nekaj manj kot 7,4 milijona evrov brez davka na dodano vrednost. Na izbor je sicer še mogoče vložiti zahtevek za revizijo.

Turjaški grad (Foto: arhiv; Občina Velike Lašče)

Turjaški grad (Foto: arhiv; Občina Velike Lašče)

Na javno naročilo ministrstva se je prijavilo šest izvajalcev. Ponudbe štirih je ministrstvo ocenilo kot nedopustne, ker so bodisi presegale razpoložljiva sredstva bodisi ponudniki niso predložili vseh zahtevanih dokumentov, dopustnosti ene od ponudb pa niti ni ocenjevalo, ker ni bila najugodnejša. Najugodnejša je bila namreč ponudba Lesnine MG oprema in je bila za okoli 100.000 evrov nižja, kot je za projekt pripravljeno odšteti ministrstvo.

Lesnina MG oprema naj bi grad obnovila s pomočjo podizvajalcev, to sta MB oprema in Gradnje Moste.

V sklopu obnove grajskega kompleksa ministrstvo predvideva rekonstrukcijo severnega trakta gradu oz. palacija obrambnega stolpa oz. bastije ter rekonstrukcijo in prizidavo lovskega doma.

Predvideni so rušenje pokritega prireditvenega prostora, statična sanacija ruševine konjušnice in novogradnja kolesarnice oz. shrambe za rekvizite znotraj zidov konjušnice ter manjši rekonstrukciji notranjega grajskega dvorišča in celotnega grajskega parka v smislu ureditve poti, zaščitnih ograj, zazelenitev in zasaditev.

Grad v občini Velik Lašče je bil prvič omenjen leta 1220, čeprav naj bi nastal že v 10. ali 11. stoletju. Gradila ga je rodbina Auerspergov. Po delih ga obnavljajo že vse od osamosvojitve.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava