namig za premik

Pohod na Samarske stene (1302m), zbor pred OŠ Bršljin

12.5.2024 | 07:00

nedelja, 12. maj 2024

Samarske stene ležijo na območju Velike Kapele v bližini naselja Jasenak. Najvišji vrh doseže višino 1302 m. So težko prehoden labirint dvajsetih kamnitih skupin, ki štrlijo iz gozda. Grajene so iz jurskega apnenca, pokriva jih gozd. Tu uspevajo alpske rastline in živali. Bele in Samarske stene s skupno površino 1175,35 ha so bile leta 1985 razglašene za strogi naravni rezervat.

ODHOD:

Z zbirnega mesta pri OŠ Bršljin ob 7. uri od koder se bomo odpeljali v smeri Vinice, Ogulina, mimo Kleka do našega izhodišča.

TURA:

Z izhodišča v kraju Jasenak se podamo na prvi cilj, vrh Samarskih sten, nato se podamo do Ratkovega zavetišča, ki je umeščen v votlino pod Šempasovo steno in daje zavetišču naravno streho. Nadaljevali bomo po Vihoraški poti proti Belim stenam. Svet je kraški gozd, pa že skoraj štirideset let razglašen za naravni rezervat in je kot tak izredno slikovit in dostikrat težko prehoden. Ko prispemo do Natašinega dola, bo del udeležencev lahko nadaljeval še pol ure proti Belim stenam, do Luske, kar je najtežji del poti. Iz Natašinega dola se prek Ačkove doline spustimo do Begove doline po kateri se vrnemo do naših vozil. Zahteva pa dobršno mero pozornosti in spretnost.

POVRATEK:

VGN:

V Novo mesto se bomo vrnili v večernih urah.

Trudimo se, da v naravi ne delamo škode (trganje rož, lomljenje vej …) in ne povzročamo hrupa. Odpadke odnesemo s sabo v dolino.

OPREMA:

Potrebovali boste visoke pohodne čevlje in pohodniške palice, zaščitno kremo, zaščito proti klopom.

HRANA:

S seboj prinesite zadostno količino hrane in pijače za celodnevni izlet. Koče ni.

CENA:

Cena za udeležbo na izletu znaša za člane 20€ ter 30€ za nečlane Planinske zveze Slovenije.

PRIJAVE:

Prijave do četrtka, 9. maja 2024, do 21. ure, oziroma do zasedenosti, zbirava:

Martin Luzar na: martin.luzar64@gmail.com, 041 800 876

in Igor Cibic cibic24@gmail.com 031 393 593

VODENJE

Za vodenje bomo poskrbeli Tine, Igor in ostali vodniki našega društva.

Razpis pripravil Igor Cibic.

TAKO KOT ČEZ CELO LETO SE BOMO TUDI TOKRAT V POHODNIŠKEM DRUŠTVU NOVO MESTO POTRUDILI, DA VAM BO PRIJETNO V NAŠI DRUŽBI.

Lep planinski pozdrav,

PDNM

‹ nazaj