Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 15. maj 2024
10:00 Znanost ali fantazija? Teden znanstvene fantastike in fantazije (družinska izkušnja), Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
14:00 Delavnica izdelave kreme s hidrolatom pomaranče, Šolski center Novo mesto
17:00 Predavanje Notranje ravnovesje, CIK Trebnje
17:00 Predavanje Podarite si boljše življenje, RIC Novo mesto
18:00 Nastop učencev Glasbene šole, GŠ Marjana Kozine Novo mesto
VečBela krajina
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 12:00 Dan za preventivo (zdravstvene meritve), GD Metlika
10:00 - 12:00 Svetovalna točka ZIK Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika
17:00 Zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli, OŠ Mirana Jarca Črnomelj
četrtek, 16. maj 2024
10:00 Kviz mladih članov Rdečega križa, KD Gradac
10:30 Odprtje knjižne police, Dom paraplegikov Semič
VečPosavje
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 18:00 Ob mednarodnem dnevu družin: prost vstop za družine in delavnica, Posavski muzej Brežice
11:00 Okrogla miza ob zaključku gostujoče razstave Trienale rokodelstva, Posavski muzej Brežice
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Grad Rajhenburg Brestanica
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Mestni muzej Krško
17:00 Odprtje razstave izbranih del 5. likovnega natečaja "Brezmejna ustvarjalnost mladih 2024", Dvorana v parku Krško
Več14.4.2024 | 13:30 | Besedilo in fotografije: L. Markelj
Bučka - V Društvu podeželskih žensk Bučka, ki šteje preko trideset članic, so ponosne, da je ena od njih tudi mlada kmetica leta 2023. To je Karmen Čarman z Vajsove domačije v Dolenjih Raduljah, ki je ta naziv osvojila lani na tekmovanju v Šentilju.
Karmen Čarman, mlada kmetica leta 2013, na razstavi s posebnim ogljevim kruhom, ki ga zna odlično že speči tudi njena 9-letna hči Mirjam.
Zato so letošnjo tematsko kulinarično razstavo, ki jo že tradicionalno pripravljajo spomladi, ob koncertu Bučenskih ramplačev, naslovile Mlada kmetica iz Vajsovega mlina in jo po besedah nove predsednice društva Veronike Kumljanc v veliki meri posvetile naši mladi kmetici leta 2023 Karmen Čarman.
»Odločile smo se, da se ji na ta način zahvalimo za vse delo, saj je ena od aktivnejših članic, ravno tako pa poudarimo, kaj ona in vsa njena družina počne v našem kraju. Njen naziv je obenem čast tako za društvo kot sam kraj, kjer si vsa društva prizadevamo za dobrobit naše skupnosti, pa tudi za škocjansko občino,« pove Kumljančeva.
V tematskem delu razstave so predstavili Vajsov mlin in razvoj mlinarstva na splošno na Bučki, saj je v dolini Radulje nekoč delovalo devet mlinov, kar se da spoznati tudi na pohodu po Mlinarjevi poti, ter mlado kmetico leta, njeno delo in izdelke.
Karmen Čarman je počaščena
»To mi je v zelo veliko čast in je izjemna priložnost za predstavitev sebe in našega mlina ter domačije. Gotovo mi to laska, ampak obenem daje tudi zahtevno nalogo, da predstavim tudi to okolje, ki me je pred nekaj leti tako lepo sprejelo medse, da zdaj skupaj ustvarjamo in delamo. Predstavili smo tudi zgodovino Bučke in mlinarstva, saj mi nismo najpomembnejši. Društvo mi nedvomno daje podporo in zagon za delo, za kar sem res hvaležna,« pove Karmen Čarman, sicer mnogim poznana tudi kot prof. matematike na Gimnaziji Novo mesto.
Čarmanovi so Vajsov mlin kupili pred šestimi leti in se preselili na ta lep konec Dolenjske. Trudijo se ohranjati tracijo mlinarstva in kot pravi Čarmanova, z možem in tremi otroki počasi obnavljata domačijo, hišo, mlin, vodno žago itd., kmetujeta in uživata v lepi naravi.
Jedi iz ajde in prosa
V kulinaričnem delu so bile na ogled jedi iz ajde, ki je največ meljejo v Vajsovem mlinu, ki je še edini delujoči mlin v tem koncu, ter prosa, katerega znanje je morala Karmen pokazati na lanskem izboru za mlado kmetico leta. Leto 2022 je bilo tudi leto ajde, lansko pa leto prosa.
Po besedah Kumljančeve, so vse jedi nastale po receptih naših babic, ki jih še uporabljajo doma, ohranili pa so se po ustnem izročilu, pobrskale so tudi po receptih iz starih kuharic. Sodelovalo je okrog deset članic, pripravile pa so tako tradicionalne jedi, od ajdovih štrukljev do zapečene prosene kaše, ajdovega kruha z orehi in ajdove potice, nekaj pa je tudi posebnih in bolj modernih jedi, kjer so se ženske izkazale z inovativnostjo, npr. ajdov puding, ter čemažev suši s proseno in ajdovo kašo. Slednjega je pripravila Ljuba Hočevar.
Na ogled je bilo 27 jedi, tako slane kot sladke, od predjedi, do juhe, obare, narastkov itd.
Galerija (39)
Slika 1: Karmen Čarman, mlada kmetica leta 2013, na razstavi s posebnim ogljevim kruhom, ki ga zna odlično že speči tudi njena 9-letna hči Mirjam.
Slika 2: Veronika Kumljanc, nova predsednica DPŽ Bučka
Slika 3: Razstavo so pripravile pridne članice DPŽ Bučka, med katerimi so celo že osnovnošolke.
Slika 4: Čemažev suši s proseno in ajdovo kašo je pripravila Ljuba Hočevar.
1/39: BUCKA 002, BUCKA_002
2/39: BUCKA 003, BUCKA_003
3/39: BUCKA 004, BUCKA_004
4/39: BUCKA 005, BUCKA_005
5/39: BUCKA 006, BUCKA_006
6/39: BUCKA 007, BUCKA_007
7/39: BUCKA 008, BUCKA_008
8/39: BUCKA 009, BUCKA_009
9/39: BUCKA 010, BUCKA_010
10/39: BUCKA 011, BUCKA_011
11/39: BUCKA 012, BUCKA_012
12/39: BUCKA 013, BUCKA_013
13/39: BUCKA 014, BUCKA_014
14/39: BUCKA 015, BUCKA_015
15/39: BUCKA 016, BUCKA_016
16/39: BUCKA 017, BUCKA_017
17/39: BUCKA 018, BUCKA_018
18/39: BUCKA 019, BUCKA_019
19/39: BUCKA 020, BUCKA_020
20/39: BUCKA 021, BUCKA_021
21/39: BUCKA 022, BUCKA_022
22/39: BUCKA 023, BUCKA_023
23/39: BUCKA 024, BUCKA_024
24/39: BUCKA 025, BUCKA_025
25/39: BUCKA 026, BUCKA_026
26/39: BUCKA 027, BUCKA_027
27/39: BUCKA 028, BUCKA_028
28/39: BUCKA 029, BUCKA_029
29/39: BUCKA 030, BUCKA_030
30/39: BUCKA 031, BUCKA_031
31/39: BUCKA 032, BUCKA_032
32/39: BUCKA 033, BUCKA_033
33/39: BUCKA 034, BUCKA_034
34/39: BUCKA 035, BUCKA_035
35/39: BUCKA 036, BUCKA_036
36/39: BUCKA 037, BUCKA_037
37/39: BUCKA 038, BUCKA_038
38/39: BUCKA 039, BUCKA_039
39/39: BUCKA 040, BUCKA_040
Povezane objave
Ocene komentarjev