Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
ponedeljek, 17. junij 2024
17:00 Predavanje Mikrobiota naš ''skriti organ'', CIK Trebnje
18:00 Predavanje - Ines Vodopivec: UNESCO nacionalna lista Spomin sveta in Knjižnica Frančiškanskega samostana iz Novega mesta, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
19:00 Pogovorni večer z Martinom Golobom, pred župnijskim domom Škocjan
19:00 Tango in folklora Argentine, Knjižnica Pavla Golie Trebnje
20:00 Komedija "Tuštomato" - Iztok Mlakar, KCJT Novo mesto
VečBela krajina
ponedeljek, 17. junij 2024
18:00 Plesna predstava "Hoditi v temi", KC Semič
20:00 Carmen Cord in Belokranjske siničke, Grajsko dvorišče Metlika
torek, 18. junij 2024
17:00 Tradicionalne belokranjske veščine – Vezenje po narisu (kuhinjske krpe), MC Metlika
17:00 Svetovalna točka, knjižnica Semič
sreda, 19. junij 2024
10:00 - 12:00 Svetovalna točka – ZIK Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika
VečPosavje
ponedeljek, 17. junij 2024
19:00 Koncert: Band Glasbene šole Krško, atrij Mencingerjeve hiše Krško (CKŽ 2) Krško
četrtek, 20. junij 2024
17:00 Odprtje razstave grafik ''Pogledi'', avla UE Brežice
sobota, 22. junij 2024
09:00 S kolesom okoli Brestanice, zbor na starem trgu Brestanica
21:00 Pohod ob polni luni na TK Pav, zbor na domačiji Grom Birna vas
torek, 25. junij 2024
09:00 Vinogradniški pohod po vinskih goricah Šentjanža, zbor na trgu pred KS Šentjanž
Več13.6.2019 | 15:30 | M. L., foto: Davor Lipej
Pišece - Člani Vinogradniškega društva Pišece so pred časom organizirali ekskurzijo v Črno goro.
Med drugim so obiskali Kompleks 13. Jul – Plantaže na Ćemovskem polju, ki je den največjih pridelovalcev grozdja in proizvajalca vina v jugovzhodni Evropi. Razprostira se v bližini Podgorice na površini 2.310 hektarov, na katerih je zasajeno približno 10 milijonov trt, ki dajejo letni pridelek 22 milijonov ton grozdja. V več kot petdesetletni tradiciji so ostali zvesti in skrbno negujejo črnogorsko tradicijo vinogradništva in vinarstva. Bližina morja in Skadarskega jezera ugodno vplivata na kvaliteto grozdja. Poseben poudarek dajejo avtohtonim domačim sortam iz katerih nastajajo kvalitetna vina. Najbolj znana sta vranac in krstač. Vina proizvajajo in negujejo v treh kleteh. Klet Šipčanik, ki so si jo ogledali pišečki vinogradniki, je v nekdanjem, več kot 350 metrov dolgem hangarju s stalno temperaturo in vlažnostjo zraka. Posebnost je dozorevanje dva milijona litrov vina v hrastovih sodih. Del kleti je sodoben degustacijski prostor.
Zadnji dan so obiskali v Vinariji Podrum vinsko klet Ačimović nedaleč od Trebinja v Hercegovini. Za pišečke vinogradnike je bila ekskurzija nadvse poučna in polna prijetnega druženja, je sporočila Irena Markovič.
Slika 1: Na degustaciji (Foto: D. L.)
Slika 2: In tudi morje (Foto: D. L.)
Slika 3: Obiskali so tudi kulturne znamenitosti. (Foto: D. L.)
Povezane objave
Ocene komentarjev