avto moto

V Murecku Voldrih drugi, Štojs sedmi

30.6.2014 | 08:35 | Mitja Pungarčič

Denis Štojs (Foto: J. S., arhiv DL.si)

Denis Štojs (Foto: J. S., arhiv DL.si)

Krško - Mureck Včeraj se je odvila pozivna dirka Adi Funk Memorial v Avstrijskem Murecku, ki leži blizu slovenske meje pri Gornji Radgoni. Na njej so nastopili štirje Slovenci Štojs, Čonda, Pečnik in Voldrih. Med našo četverico je tokrat na zelo težki in luknjasti progi le Voldrihu uspelo priti v finale, kjer je  dosegel drugo mesto. To je za Ljubljančana letos prvi odmevnejši rezultat. V finalu je zaostal le za Čehom Martinom Malekom. Na tretjo stopničko je stopil Madžar Josef Tabaka. Od ostalih naših je Krčan Štojs dosegel skupno sedmo mesto, Pečnik deseto in drugi Krčan Čonda dvanajsto mesto

Sistem tekmovanja je bil klasičen z šestnajstimi tekmovalci, ki so se pomerili v dvajsetih vožnjah. Prva dva rednega dela sta se avtomatsko uvrstila v finalno vožnjo, uvrstitev od tretjega do šestega mesta pa je vodila v polfinale.Po rednem delu dirke sta si finale s po štirinajstimi osvojenimi točkami privozila Čeh Malek in Madžar Tabaka. V polfinale pa so se uvrstili Madžar Norbert Magosi s trinajstimi osvojenimi točkami, Ćeh Haynek Stichauer z dvanajstimi, Voldrih z enajstimi točkami in Avstrijec Daniel Gappmaier z desetimi. V finale sta se prebila Magosi in Voldrih, ki pa sta zasedla Voldrih drugo in Magosi nehvaležno četrto mesto.

Realne možnosti za finale je imel tudi član AMD Krško Denis Štojs, ki je bil v svoji prvi vožnji zaradi dotika vrvice diskvalificiran, a je v nadaljevanju v svojih treh nastopih nato dvakrat zmagal in bil enkrat drugi. Svoje zadnje pete vožnje se je kljub možnostim uvrstitve v polfinale odrekel. Po dirki nam je povedal, da je iz vožnje v vožnjo bolj čutil posledice četrtkovega padca na treningu z Voldrihom in na takšni pozivno dirki ob bolečinah in zelo slabi stezi enostavno ni želel tvegati.

Precej podobno je dirko zaključil Čonda, saj je v prvih treh nastopih zbral le bore štiri točke,  zadnjima dvema nastopoma pa se je tako kot Štojs odrekel. Kolikor nam je znano je bil razlog tako v stezi in s tem tveganju in tudi on še vedno čuti bolečine zaradi operacije ključnice, ki jo je prestal pred mesecem dni. Še večji problem je dejansko v tem, da je ob operaciji in mirovanju prišlo do precejšnje  izgube moči v desni roki in tveganje bi bilo na zanj precej nepomembni dirki neumnost.

Naš četrti predstavnik Ljubljančan Jernej Pečnik pa je zbral zanj lepih 6 točk in nekaj dirkaških kilometrov več. Dvakrat je bil drugi, dvakrat tretji in enkrat je ostal zaradi diskvalifikacije brez točk. Sedaj trojico Voldriha, Čondo, Štojsa čakajo pomembni dnevi za regeneracijo in priprave na kvalifikacijsko dirko ekipnega svetovnega, ki bo v soboto v italijanskem Terenzanu.

Žagar v soboto deveti, skupno še vedno peti

Naš najboljši voznik Matej Žagar je v soboto nastopil na Veliki nagradi Danske na slovitem stadionu Parken, ki je zadnjič gostil VN Danske na tem slovitem stadionu. Osvojil je deveto mesto, a v skupnem seštevku ostal na petem mestu. Zmaga je na veselje razprodanega stadiona pripadla domačinu Iversenu, drugo mesto je na veliko presenečenje a povsem zasluženo dosegel Avstralec Bechelor, ki je edino točko oddal le v finalu, tretje stopničke pa se je veselil veteran Američan Greg Hancock. Slednji je tudi prevzel vodstvo pred Britancem Woffindnom le za točka vendarle. Karte so se na tej dirki zelo premešale in po polovici sezone se je še bolj zgostil boj za naslov svetovnega prvaka, kot tudi boj za prvo osmerico, ki bo imela možnost direktnega nastopa v naslednji sezoni. Skratka Žagar na petem mestu zaostaja le trinajst točk za vodilnim Hancockom, do devetega mesta v skupnem seštevku, ki več ne zagotavlja avtomatskega rednega mesta med elitno petnajsterico v naslednji sezoni pa ga loči enajst točk. Prvenstvo je na polovici odpeljanih dirk (6) še vedno zelo odprto in druga polovica sezone bo nadvse zanimiva.

Rezultati Adi Funk Memorial

1. Martin Malek Češka (2,3,3,3,3) 14 +1 mesto v finalu

2. Matic Voldrih Slovenija (3,1,3,1,3) 11 + 2 mesto v finalu

3. Josef Tabaka Madžarska (3,2,3,3,3) 14 +3 mesto v finalu

4. Norbert Magosi Madžarska (2,3,3,2,3) 13 + 4 meto v finalu

5. Haynek Stichauer Češka (3,2,2,3,2) 12 + 3 mesto v polfinalu

6. Daniel Gappmaier Avstrija (3,3,2,1,1) 10 + 4 mesto v polfinalu

7. Denis Štojs Slovenija (d,3,2,3,-) 8

8. Piotr Dziakowiak Poljska (d,2,1,2,2) 7

9. Christian Pelikan Avstrija (1,1,1,2,2,) 7

10. Jernej Pečnik Slovenija (1,d,1,2,2) 6

11. Milen Manev Bolgarija (2,0,2,d,1) 5

12. Aleksander Čonda Slovenija (2,1,1,-,-) 4

13. Dominik Weiss Avstrija (d,2,0,1,0) 3

14. Hristo Hristov Bolgarija (0,1,0,0,1) 2

15. Lukasz Kret Poljska (1,d,0,0,1) 2

16. Pierpaolo Scagnetti Italija (1,0,d,0,0) 1

17. Vitali Lisak Bolgarija NN

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava