gospodarstvo

Skupina GEN lani z več kot 200 milijoni € čistega dobička

5.9.2024 | 11:20 | M. K.

Krško - Skupina GEN je v letu 2023 poslovala izjemno uspešno, saj je ustvarila skoraj tri milijarde evrov prihodkov in dosegla čisti poslovni izid v višini več kot 204 milijone evrov. Proizvodne enote družb v skupini so skupaj proizvedle 3.456,2 GWh električne energije, investicijam so namenili 44 milijonov evrov, poroča revija Naš stik.

Foto: arhiv; GEN energija

Foto: arhiv; GEN energija

Kot so zapisali v letnem poročilu skupine, so za dobre rezultate zaslužni »nizkooogljična proizvodnja električne energije, izjemna hidrologija, dobro obvladovanje stroškov proizvodnje, rekordno število priklopov novih sončnih elektrarn in razmere na energetskih trgih.«

Tako so minulo leto priključili za 72 megavatov novih sončnih elektrarn, pri brežiški hidroelektrarni pa so odprli največjo sončno elektrarno v Sloveniji z močjo 6 MW. Osrednji projekt skupine ostaja izgradnja drugega bloka krške nuklearke (JEK2).

Proizvodne enote v lasti družb Skupine GEN so lani proizvedle 3.456 GWh, največji delež je proizvedla Nuklearna elektrarna Krško. Skupna proizvodnja je bila nekoliko manjša od načrtovane, ravno zaradi nižje proizvodnje jedrske elektrarne, ki je bila zaradi izrednega remonta zaustavljena 43 dni. V manjšem obsegu od predvidenega je zaradi manj ugodnih tržnih in komercialnih pogojev obratovala tudi Termoelektrarna Brestanica.

Savske elektrarne Ljubljana so medtem s proizvodnjo 396,9 GWh presegle načrte za kar 20,3 %, presežek so beležili tudi na Hidroelektrarnah na Spodnji Savi. Tam je GEN prevzel 345,7 GWh električne energije iz hidroelektrarn, kar je za 16,1 % več od načrtov, prevzel pa je tudi 2,7 GWh električne energije iz sončne elektrarne HESS.

Kot še poudarjajo v skupini, je bilo kar 99,8 % vse električne energije, proizvedene v elektrarnah družb Skupine GEN, iz nizkoogljičnih in obnovljivih virov: jedrske, vodne in sončne energije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava